“Zovem se Crveno”: čudesna priča o srednjovekovnoj Turskoj

Zovem se Crveno

Roman “Zovem se Crveno” Orhana Pamuka, objavljen je nedavno u saradnji Nove knjige iz Podgorice sa Novom knjigom plus iz Beograda.

Roman prikazuje srednjovekovnu Tursku iz sasvim novog ugla. Čudesna priča spletena je oko tajnovitih ubistava i ljubavi, preispitivnja religije i filozofije, suočavanja Istoka i Zapada, te, naposletku, oko umetnosti minijature u trenucima njenog nestajanja.

Ovo je roman o sudbini slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja XVI veka. Kroz sudbinu slikara autor pripoveda o umetnosti, ljubavi, sreći, životu, smrti. Bogatstvo jezika, obilje slika, asocijacija, poniranje i bit islamske civilizacije i njene dodire s renesansnim duhom, jedinstvena kompozicija i struktura dela potvrđuju da je Orhan Pamuk jedan od najvećih pisaca XXI veka.

Roman u kojem ćete naći čudesan svet Orijenta sa njegovim bojama, njegovom umetnošću, estetikom i tajanstvenim duhom. Crveno je boja osvete i smrti, ali, ponajviše, boja strasti, nadahnuća i umetnosti. U boji je sadržana veza između prošlog i sadašnjeg vremena. Odavno svet Zapada i Istoka, novog i starog, nije tako sažeto, a sveobuhvatno opisan kao u ovom remek-delu, navodi se u saopštenju izdavača.

Orhan Pamuk jedan je od najistaknutijih i naprodavanijih turskih autora. Roman ovog Nobelovca o ubistvima i intrigama među dvorskim crtačima 16.veka, “Zovem se Crveno”, samo u Turskoj je prodat u preko 100 000 primeraka i preveden na preko 20 svetskih jezika.

Podelite sa prijateljima:
Share