Zoran Živković u ciklusu “Identiteti”

Pisci_Zoran_Živković
Zoran Živković. Foto: Nebojša Babić. Izvor: ou.edu

Večeras u 22:12 Treći program Radio Beograda emituje emisiju “Zoran Živković, prozni pisac” u kojoj će o svojim delima i poetici govoriti Zoran Živković, jedan od najprevođenijih pisaca naučne fantastike. Posle dvodecenijskog literarnog stvaralaštva, Živković će sažeto i teorijski utemeljeno predstaviti svoje delo.

U prvoj večerašnjoj emisiji ovaj pripovedač i romansijer čita priču “Mrtve duše” iz zbirke “Amarkord”, u kojoj su se, kako smatra, stekla posebna svojstva njegovog pristupa književnosti.

U nastavku, posle muzičke emisije, u 23:12 Zoran Živković pročitaće svoj specifični iskaz pod naslovom „Živković o Živkoviću”. Reč je o razgovoru koji je 2011. godine objavljen u američkom časopisu Svetska književnost danas. Teme o kojima je bilo reči u ovom trodelnom intervjuu su mesto naučne fantastike u srednjoevropskoj književnosti, razvoj književnog opusa Z. Živkovića, kao i pojašnjenje kreativnog procesa kroz koji ovaj pisac prolazi.

Razgovor sa Živkovićem je vodio prof. Majkl Morison, a originalan intervju objavljen je i na stranici World Literature Today pod naslovom “Fantastika and the Literature of Serbia: A Conversation with Zoran Živković”.

Treći program Radio Beograda možete pratiti na linku >>

Ciklus “Identiteti” priredile su Jasmina Arsenović i Radmila Gligić.

Podelite sa prijateljima:
Share