Značenje džokera: Nagrada “Meša Selimović” pripala V. Pištalu

Značenje džokera

Značenje džokera, knjiga eseja u izdanju Agore dobila je 19 glasova članova Velikog žirija Večernjih novosti. Po 11 glasova dobili su Đorđe Sladoje za pesničku zbirku Zanatski dom i Nenad Nikolić za studiju Identitet srpske književnosti.

Nagradu “Meša Selimović”, koju 32. put dodeljuju “Večernje novosti”, dobio je Vladimir Pištalo za knjigu eseja Značenje džokera, u izdanju Agore. Ovo delo dobilo je najviše glasova (19) članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Ovo je na današnjoj konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini saopštio novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem (1937-2005) osnivač ovog priznanja.

Izjašnjavanje Velikog žirija, počelo je na stranicama “Večernjih novosti” 7. februara, a završeno je danas. Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za “Mešu” ne samo jedinstven, i po broju učesnika najveći kod nas i u regionu, već i da predstavlja svojevrtan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost “štimovanja” rezultata svedena na minimum. Objektivnosti svakako doprinose jasne i dugogodišnje propozicije po kojima se saglasnost članova žirija dobijaju u decembru, njihova imena se obnaroduju 4. januara, a objavljivanje glasova počinje 7. februara.

Tek pošto u naznačenom roku, do 4. februara, stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost. Svaki kritičar može da izdvoji pet naslova iz prošlogodišnje produkcije, uz kratko obrazloženje, s tim što isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta.

Članovi Velikog žirija pripadaju veoma različitim generacijama – razlika između najmlađeg i najstarijeg je 56 godina – i što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze iz različitih sredina i gradova.

Nekoliko kritičara je ovoga puta podvuklo da su prošlogodišnju produkciju snažno obeležila dela iz teorije književnosti, ali pisana na vrlo prijemčiv način dostupan širokoj čitalačkoj publici. To se pokazalo i u konačnom ishodu: od prvih sedam knjiga tri pripadaju esejistici i studijama.

Posle knjige Značenje džokera najviše glasova – po 11 – dobili su pesnička zbirka “Zanatski dom” Đorđa Sladoja i studija “Identitet srpske književnosti” Nenada Nikolića. Na trećem mestu ove rang liste je “Roman o pijanstvima” Igora Marojevića – 10 glasova, na četvrtom – sa po 9 glasova – su pesničke knjige “Kosovske elegije” Krstivoja Ilića i “22” Nikole Živanovića, kao i studija “O istoriji, sećanjima i samoći” Aleksandra Jovanovića. Na petoj poziciji – sa 8 glasova – je roman “Pilot tramvaja” Jovice Aćina.

Pročitajte i: Nil Gejmen preko Tvitera spasao jednu knjižaru

Nagrada koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa biće uručena na posebnoj svečanosti sledećeg meseca, saopštile su Novosti.

Podelite sa prijateljima:
Share