“Život počinje u petak” – promocija knjige Joane Prvulesku

heliks-joana-život-počinje-u-petakOvogodišnji gost Izdavačke kuće Heliks na Sajmu knjiga je Joana Prvulesku, autorka knjige “Život počinje u petak” za koju je dobila Evropsku nagradu za književnost. Knjiga je izdata u okviru EACEA projekta “Kreativna Evropa”.

Ovaj roman je mešavina krimi priče, romanse i fantazije. Radnja se dešava u Bukureštu tokom 13 dana 1897. godine i vrti se oko jednog neznanca kog građani nalaze bez svesti u polju prekrivenog snegom. Ispostavlja se da je tajanstveni stranac posetilac iz budućnosti koji, kako se odvija roman, ulazi u domove raznih ljudi i otvara čitaocu vrata Bukurešta kakav je bio pre sto godina. Filmski detaljno, autorka slika ulice, odeću, enterijere, verno i temeljno dokumentovano, zbog čega je ovaj evropski grad glavni lik ove knjige.

Za knjigu “Život počinje u petak” Joana Prvulesku je nagrađena Evropskom nagradom za književnost 2012. godine. Joana Prvulesku takođe piše poeziju, bavi se i kritikom i esejistikom, a napisala je još jedan roman – “Budućnost počinje u ponedeljak”.

Projekat „Identiteti: istrajnost potrage za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti“ u okviru kojeg je objavljen ovaj roman, sačinjava pažljivo odabrana kolekcija od osam romana i jedne zbirke priča.

Odabrana dela su izrazito autentična u svojim narativnim domenima i žanrovima i predstavljaju duboke i vredne književne uvide, bez obzira na epohu kojoj pripadaju i, kao takva komuniciraju na različite načine. Ipak, sva dela predstavljaju književnu analizu suprotnosti: između bogatih i siromašnih, eksploatatora i eksploatisanih, moćnih i potlačenih, sputanih i onih koji sputavaju, između budućih i prošlih vremena.

Knjige obuhvaćene projektom Identiteti odabrane su tako da podržavaju protok evropske književnosti na više nivoa. Svaka za sebe se ubraja među vredna dela evropske literature i zbog svojih jedinstvenih književnih kvaliteta će, ponaosob, biti predstavljene srpskim čitaocima. S druge strane, u širem kontekstu projekta i programa, ova dela zajedno tvore sistem provokativnih ideja koje preispituju ključne aspekte ljudskih društava u različitim fazama moderne evropske istorije.

Projekat čini devet naslova napisanih na pet jezika: engleskom, francuskom, rumunskom, poljskom i italijanskom.

Joana će biti gost na štandu Heliksa u petak od 15 do 17 časova zajedno sa predstavnicima Ministarstva za kulturu Rumunije, dok će se promocija knjige “Život počinje u petak” održati istog dana u sali “Branko Ćopić” od 20 časova. Na promociji će govoriti: Joana Prvulesku, Razvan Voncu i Tamara Krstić.

Podelite sa prijateljima:
Share