Poklanjamo vam knjigu ŽIVOT POČINJE U PETAK!

Heliks-Život počinje u petakŽivot počinje u petak je roman objavljen u ediciji Izdavačke kuće Heliks nastaloj u okviru projekta Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti. Autorka romana je Joana Prvulesku, dobitnica Evropske nagrade za književnosti, a knjigu je na srpski preveo Đura Miočinović.

1897. godina. Okolina Bukurešta. Čovek bez svesti leži u polju. Niko ne zna ko je ni šta mu se desilo, ali mnogi podozrevaju da je reč o međunarodnom prevarantu. Da li je on zaista kriminalac? Da li je bolestan? Među ljudima okupljenim oko njega su i doktor i njegova ćerka, policajac, dečak, novinari iz lokalnih novina.

Autorka Joana Prvuleslika slika detaljnu i dinamičnu mrežu živopisnih likova čije se sudbine međusobno prožimaju u jednoj prostornoj tački, ali u različitim vremenskim dimenzijama. Svako će dobiti svojih pet minuta u ovoj pripovesti u kojoj je vezivna nit neznanac, pridošlica iz budućnosti. Ipak, glavni lik nije niko od njih, već je to vanvremenski grad, Bukurešt. Njegova vrata nam autorka otvara tokom dve nedelje pred Božić, sa završnicom u vidu večere za kojom junaci iznose svoje viđenje budućnosti – naše sadašnjosti. Trenuci se pred našim očima smenjuju brzo, kao u filmskom snimku. Taj snimak je crno-beli, treptav, pomalo komičan, ali nadasve autentičan, živ, poput svih filmskih zapisa iz prvih godina filma.

Joana Prvulesku, kao profesor književnosti, oduvek se posebno interesovala za rumunskog književnika iz 19. veka, Karadžalea, i time stekla detaljan uvid u tu književnu epohu. Druga tema koja je naročito zanima je putovanje kroz vreme. Izgleda da je takva književna hemija morala da ishoduje romanom Život počinje u petak koji predstavlja mešavinu krimi priče, romanse i fantazije.

Heliks-Život počinje u petak

Joana Prvulesku je za roman Život počinje u petak dobila Evropsku nagradu za književnost 2012. godine.

Izdavačka kuća Heliks je ovaj roma objavila u okviru projekta Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti podržanom od strane programa Kreativna Evropa EACEA.

Knjige obuhvaćene projektom Identiteti: istrajnost u potrazi za ljudskim vrednostima u evropskoj književnosti odabrane su tako da podržavaju protok evropske književnosti na više nivoa. Svaka za sebe se ubraja među vredna dela evropske literature i zbog svojih jedinstvenih književnih kvaliteta će, ponaosob, biti predstavljene srpskim čitaocima. S druge strane, u širem kontekstu projekta i programa, ova dela zajedno tvore sistem provokativnih ideja koje preispituju ključne aspekte ljudskih društava u različitim fazama moderne evropske istorije. Projekat čini devet naslova napisanih na pet jezika: engleskom, francuskom, rumunskom, poljskom i italijanskom, a do sada smo na sajtu Sinhro.rs predstavili sledeće knjige:

Izdavačka kuća Heliks čitaocima sajta Sinhro.rs poklanja jedan primerak knjige Joane Prvulesku Život počinje u petak. Knjigu možete dobiti ako nam ispod ovog teksta do ponedeljka, 11. januara 2016. ostavite komentar i tačnu imejl adresu.

* * *

Clipboard 1Utorak, 12. januar 2016.

Hvala svima koji su učestvovali i ostavili komentare! Putem slučajnog izbora broja, koji predstavlja redni broj komentara, izvučen je dobitnik knjige “Život počinje u petak”. To je Boban koji je ostavio komentar pod rednim brojem 8. Pozivamo Bobana da nam se javi na mejl kontakt@sinhro.rs kako bismo se dogovorili oko slanja knjige.

Podelite sa prijateljima:
Share

9 Comments on “Poklanjamo vam knjigu ŽIVOT POČINJE U PETAK!”

  1. Bas bih volela da procitam ovu knjigu, deluje mi kao da je od onih koje mene odusevljavaju.

  2. U napred hvala za knjigu. Sa zadovoljstvom cu je procitatii.

  3. Malo znam o Bukurestu a roman izgleda ima i primese trilera. Voleo bih da ga procitam.

Comments are closed.