Zbornik o Branku V. Radičeviću

Malo ko je kao Branko V. Radičević (1925-2001) uranjao u slojevite jezičke predele svog zavičaja, ali i u ljudske udese i njihove životne uskraćenosti i htenja, otvarajući stvaralačke puteve kojima će poći neki od najostvarenijih potonjih pesnika našeg podneblja, kao što su Brana Petrović, Ljubomir Simović ili Matija Bećković – rekao je u četvrtak Dragan Hamović, predstavljajući Zbornik radova “Poezija Branka V. Radičevića”, u izdanju čačanske Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” i Instituta za književnost i umetnost iz Beograda.

Zbornik čini dvanaest radova saopštenih na naučnom skupu održanom 2015, na 90-godišnjicu pesnikovog rođenja, u okviru “Disovog proleća”, manifestacije koju je upravo Radičević zasnovao pre više od pola veka. Tekstovima u knjizi su zastupljeni: Radivoje Mikić, Jovan Delić, Dragan Hamović, Bojan Jović, Aleksandar Milanović, Branko Zlatković, Jelena Panić Maraš, Nikola Marinković, Milomir Gavrilović, Milica Tomović, Vladimir Dimitrijević i Vladan Bajčeta.

– Zbornik pokazuje da u prvoj postavi posleratnog pesničkog modernizma, uz redovna imena Vaska Pope, Miodraga Pavlovića i Stevana Raičkovića, neizostavno moramo priključiti i višestranu autorsku pojavu Branka V. Radičevića – rekao je Hamović, kao priređivač Zbornika, na promociji u prostorijama Instituta.

Izvor: Novosti.rs

Podelite sa prijateljima:
Share