Zbog velike cene zakupa biblioteka ostala bez prostorija

Srpsko književno društvo uputilo je apel nadležnima da učine sve kako bi biblioteka „Pero Slijepčević“ u Novom Beogradu ostala na istoj lokaciji na kojoj se nalazi poslednjih 40 godina.

biblioteka „Pero Slijepčević“

Prema informacijama kojima raspolaže ovo reprezentativno udruženje pisaca, zaposlenima u biblioteci je naloženo da se do kraja januara isele iz postojećih prostorija koje su u vlasništvu zgrade u kojoj se nalazi. Razlog za to je što su, navodno, tako odlučili stanari na čelu s novim upravnikom. Oni su od biblioteke tražili višestruko veću cenu zakupa, koju ona ne može sebi da priušti.

Biblioteka „Pero Slijepčević“ jedina je biblioteka za sve novobeogradske blokove sa desne strane Ulice Jurija Gagarina i broji 1.600 članova. Nalazi se na idealnom mestu za takvu ustanovu, budući da je udaljena od prometnih ulica.

U ovu biblioteku dolaze i stariji ljudi, i invalidi koji imaju adekvatan pristup njenom ulazu. U njenoj neposrednoj blizini je i Osnovna škola „Kneginja Milica“ koja je stara koliko i biblioteka, tako da je među članovima oduvek bio veliki broj školaraca, navodi se u saopštenju.

“Smatramo da opšti interesi kulture moraju biti iznad interesa pojedinaca, a ova biblioteka je svojim delovanjem i tradicijom potvrdila da predstavlja javno dobro šire zajednice” – poručili su iz Srpskog književnog društva.

Kako su Večernje novosti izvestile, stambena jedinica u Bloku 62 je posle pola veka ovoj ustanovi tražila da zakup prostora plaća sedam evra po kvadratu, što oni nisu bili u mogućnosti da izdvoje. U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu započeto je traganje za novim prostorom. Došlo se do objekta u novobeogradskom Bloku 24, koji je skoro duplo veći od doskorašnjeg, saznaje ovaj medij. Takođe, unutrašnjost je u dobrom stanju, pa će biti potrebne samo manje korekcije kako bi se osposobio za novu funkciju. Ipak, procedura za dobijanje dozvole da se ogranak biblioteke preseli potrajaće dugo.

Kako Večernje novosti saznaju, objekat pripada Ministarstvu odbrane, pa je potrebno menjati plan i samu namenu. Tek kada se ta procedura završi, moguće je dati saglasnost da se ova ustanova useli u prostorije u Bloku 24. Fond biblioteke “Pero Slijepčević” čine 9.604 knjige, a pozajmljena dela čitaoci će do ponovnog otvaranja moći da vrate u ogranak “Sava” u Ulici Jurija Gagarina 221.

Podelite sa prijateljima:
Share