Završni deo trilogije Varoška legenda

Završni deo trilogije Varoška legenda Tajane Poterjahin objavljen je nedavno u izdanju Derete.

Tajana Poterjahin

U osvit XX veka, Srbija se dramatično menja. Кralj pokušava da uguši stranačke ozlojeđenosti, ali neman je već probuđena… Tražeći osvetu, kapetan Gvozden Avramović stiže u Кraljevo, iz kojeg je nakon ivanjdanskog atentata u pritvor odveden Damjan Uzunski.

Istovremeno, u varoš se kao sreski načelnik vraća Maksim Nestorović, rešen da uspostavi red. Ogorčen i nesrećan, opsednut mržnjom prema Damjanu, kobno vezan za njega jednom davno počinjenom nepravdom, Gvozden je spreman da uništi sve oko sebe kako bi naplatio svoj dug.

„Varoška legenda: Prvi sneg“ – roman o ljubavi i nepravdi

Maksim čini ono što može da sačuva mir u Кraljevu, ali varoš sluti da je načelnikov sukob s novim kapetanom neminovan. Sudbina Damjana Uzunskog postaće uzrok razdora, a otimanje za njegovu dušu epska borba između dobra i zla. Dok Gvozden i Maksim vode svoj lični rat, iz sutona koji prikriva stare zavade i političke spletke, izdaje, smrti i nepokajane nepravde, Srbija polako tone u mrak…


Tajana Poterjahin (1987, Beograd) diplomirala je etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autorka je romana Mučitelj (Novi književni krug, 2012), Varoška legenda: Prvi sneg (Čigoja štampa, 2017; Dereta, 2021), Varoška legenda: Đavolji tefter (Dereta, 2021). Živi i radi u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share