Završen projekat “Čitav Tolstoj jednim klikom”

pisci-Tolstoy_by_Repin_1901
Lav Tolstoj. Autor: Ilja Rjepin, 1901.

Na Internetu se pojavila potpuna elektronska verzija jedinstvenih 90-tomnih jubilarnih sabranih dela Lava Tolstoja, u čijem stvaranju je učestvovalo 3000 volontera iz 49 zemalja, saopštila je na konferenciji za štampu prapraunuka pisca Fjokla Tolstoj.

Prva i jedina sabrana dela Lava Tolstoja u 90 tomova koja nemaju premca u svetu i u koja su ušla sva piščeva dela, uključujući skice i dnevnike, izdavana su 30 godina – od 1928. do 1958. godine u ograničenom tiražu od svega 5 hiljada primeraka.

Tri hiljade volontera iz 49 zemalja odazvalo se na naš poziv na Internetu i pomoglo je da se redaktira digitalizovano izdanje od 90 tomova svega za 541 dan, rekla je Tolstoj. Kako bi elektronska verzija sabranih dela bila maksimalo bliska originalu, dobrovoljci su tri puta iščitali 46820 strana.

Ovaj projekat se može nazvati ovaploćenjem sna Tolstoja koji je sanjao da se dobri ljudi ujedinjuju radi važnih dela – rekao je savetnik predsednika RF za kulturu, prapraunuk pisca Vladimir Tolstoj. On je dodao da su danas pokušaji da se vratimo akademskom izdanju naišli na teškoće, pošto akademsko izdanje treba da bude napravljeno na osnovu autentičnih rukopisa, ono ne može da bude prosto preštampano s prethodnih izdanja, to je grandiozni posao.

Ostvaren je još jedan Tolstojev san – on je odustao od autorskih prava kako bi njegova dela mogao da čita svako. Sada je to moguće na Internetu, tako da to nije kraj, već tek početak našeg projekta, tek sada čitaoci će početi da se upoznavaju sa širokom krugu nepoznatim delima Tolstoja – skicama i devnicima, izdavanim u vrlo ograničenom tiražu, rekla je Fjokla Tolstoj.

Prema rečima pisca Pavla Basinskog, upravo dnevnici glavno su Tolstojevo delo, a ne njegovi romani. Ali ranije oni su bili praktično nedostupni zbog nedostupnosti retkog izdanja u 90 tomova, sada se desio grandiozni događaj – dodao je Basinski.

“Čitavog Tolstoja jednim klikom” možete čitati >> OVDE.

Izvor: Glas Rusije

Podelite sa prijateljima:
Share