Zatvaranje biblioteka: “I mi seljaci bismo malo da čitamo”

 

Foto: N1info

Selo Stanišić na severu Vojvodine pročulo se zbog neuobičajenog protesta – tamo su meštani na ulici svakog četvrtka zbog zatvaranja lokalne biblioteke.

I mi seljaci bismo malo da čitamo, poručuju meštani Stanišića. Ćutali smo kad je zatvorena banka u selu, ćutali smo kad je iz mesta otišao matičar, ali gašenje biblioteke, kažu, crvena je linija preko koje neće preći. Pojedini od njih ističu da ista prava treba da imaju ljudi u gradu i na selu, a da, ovako, ispada kao da su oni – građani drugog reda.

Tema: U Velikoj Britaniji zatvoreno više od 100 biblioteka

Jedna baka dodaje da je volela da dolazi da čita, i da bi želela da i dalje bude tako, a jedan deka kaže da mu odluka najviše smeta zbog unuka, koji su se tu lepo i družili.

“Standard nam je nizak, ne možemo da kupujemo knjige, najjeftinije bi bilo da dođemo, da ih iznajmimo iz biblioteke, ali pošto je zatvorena… Ne znam šta ćemo da radimo”, dodaje jedna meštanka.

Od Nove godine, vrata biblioteke koja u selu postoji od Drugog svetskog rata su zaključana. Zbog toga, kažu, nemaju druge nego da poeziju čitaju – na ulici.

“Nije egzistencija samo ne biti gladan, nije egzistencija samo ne biti u hladnom, živimo u 21. veku – bibilioteke postoje hiljadama godina”, kaže jedna od meštanki u protestu, koja je javno, na protestu, čitala pesmu Đure Jakšića “Otac i sin”.

Dok je protest trajao, rukovodstvo biblioteke je došlo da zalepi i zvanično obaveštenje da će ogranak u Stanišiću do daljeg biti zatvoren. Kažu, biblioteka će proraditi, ali ne znaju kad jer su im, tvrde, ruke vezane.

“Desilo se jer nam je ruke zavezao čovek, Vladimir Jerković, direktor biblioteke “Karlo Bilicki”, koji svoj posao izuzetno bahato odrađuje. Pre svega je na bolovanju, nije nikad imenovao svoog potpisnika, nemamo njegovog zamenika, i u ovim trenucima, Upravnom odboru je da donosi neke odluke”, kaže Jelena Mirić, predsednica UO Gradske biblioteke u Somboru.

Na reč meštani rukovodstvu ne veruju. Dok odluka ne bude doneta, meštani će, kažu, svakog četvrtka okupljati ispred biblioteke, čitati poeziju i podsećati grad na obećanje.

Izvor: N1info

Podelite sa prijateljima:
Share