Zastrašujući raj i literatura bez kompromisa: Arhipelag na Sajmu knjiga

Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga predstavlja knjige objavljene u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije.

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih knjiga, kao i čitav niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca.

Sajamsku premijeru doživeće knjiga sećanja velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla Čarlsa Simića Zastrašujući raj.

literatura bez kompromisa

Simić se seća detinjstva u okupiranom Beogradu, posleratnog Beograda u kome je odrastao, odlaska u SAD i prvih godina „američkog života“, potom služenja vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i ulaska u poeziju i uzbudljive i jedinstvene pesničke karijere. Stranice posvećene okupiranom Beogradu u Drugom svetskom ratu neke su najboljih stvari napisanih u književnosti na tu temu. Pisac se u ovim memoarima ne divi ni sebi, ni proživljenom vremenu, već piše iz prve ruke o onome čega se seća i o onome što smatra da valja da bude zapamćeno.

Tri velike studije o savremenoj politici, društvu, medijima i novim modelima upravljanja društvima i političkim tokovima obeležiće ovogodišnji sajamski nastup Arhipelaga.

Knjiga Sergeja Gurijeva i Danijela Trajsmana Spin diktatori možda je najznačajnija i najprovokativnija politička studija današnjeg doba. Spin diktatori su knjiga o novom ruhu tiranije u 21. veku. Gurijev i Trajsman pokazuju zašto su stare diktatore koji su vladali strahom i fizičkom represijom zamenili novi spin diktatori koji vladaju propagandom, poluinformacijama, javnom konfuzijom i spinovima. Knjiga Spin diktatori prevedena je na sve veće svetske jezike i izazvala je ogromnu pažnju međunarodne javnosti. Spin diktatori detaljno analiziraju izvore političke spin diktature, ali i samu tehniku vladanja novih autoritarnih vladara. Knjiga Spin diktatori proglašena je za „jednu od najboljih knjiga objavljenih u 2022. godini“ u izborima nekoliko vodećih svetskih novina i magazina.

literatura bez kompromisa

Knjiga Vladimira Ribića Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine kapitalna je studija o političkim događajima koji su obeležili noviju političku i društvenu scenu Srbije. Nastala na osnovu dugogodišnjih istraživanja dokumenta, građe i izvora, uključujući i srpsku i jugoslovensku štampu iz osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, knjiga Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine detaljno analizira kako je nastala Antibirokratska revolucija i koje su njene posledice, zbog čega su u Srbiji krajem osamdesetih odložene društvene i političke promene, kao i na kojim je osnovama nastala srpska opozicija početkom devedesetih.

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine Milutinović Hibridni mediji i hibridni režimi. Zajedno s knjigama Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine i Spin diktatori, ova knjiga predstavlja uslovnu i važnu celinu sačinjenu od dragocenih tumačenja o savremenoj prirodi politike i društva, medija i javnosti, upravljanja i kontrole.

Među sajamskim premijerama Arhipelaga naći će se knjige priča Srđana V. Tešina Crna Anđelija i druge zverske priče i Veselina Markovića Preimućstva kruga, kao i romani Ratka Dangubića Pepeljuga umire i Nikole Šante Zlatno zvonce.

Drama Vide Ognjenović Poetesa govori o Milici Stojadinović Srpkinji, o njenom životu i poeziji, o epohi u kojoj se javila i o razlozima zašto je posle kratke i velike slave naglo pala u krajnje siromaštvo i zaborav.

Novom knjigom aforizama Nemam reči Aleksandar Baljak lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputaciju najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

U pesničkoj ediciji Element, čija su izdanja prošle godine dobila šest glavnih pesničkih nagrada, na Sajmu knjiga se premijerno predstavljaju nove knjige pesama Ane Ristović Tu, sa crtežima autorke, Tamare Đuran Još pre vremena, Slobodana Zubanovića Vidi Vidi i Dragana Jovanovića Danilova Kanjoni kroz nas, kao i knjiga izabranih pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije Slavomira Gvozdenovića Autoportret sa poezijom.

Sajamsku premijeru imaće i provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.

Na Sajmu će biti predstavljena i nova književno-istorijska studija Snežane Milinković o počecima italijanskog i evropskog romana Roman na italijanski način. Ovom knjigom započinje nova Arhipelagova edicija Italiana u kojoj će biti objavljivana klasična i nova dela italijanske književnosti i kulture.

Na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga danas, 24. oktobra, od 15 do 17 časova gostuju književna istoričarka Snežana Milinković, autorka knjige Roman na italijanski način,romansijer Nikola Šanta, pisac nedavno objavljenog romana Zlatno zvonce i pesnik Nenad Jovanović, autor knjige Kain i Abot, Avelj i Kostelo, za koju je nedavno dobio Nagradu „Biljana Jovanović“. Oni će potpisivati primerke svojih knjiga i družiti se sa čitaocima. Knjiga Snežane Milinković Roman na italijanski način i nova edicija Arhipelaga Italiana biće predstavljeni na tribini koja će se održati na štandu Italijansкog instituta za kulturu u utorak 24. oktobra s početkom u 18 časova. Na tribini će govoriti Roberto Ćinkota, direktor Italijansкog instituta za kulturu u Beogradu, Snežana Milinković i Gojko Božović. U ediciji Italiana biće objavljivana moderna i klasična dela iz italijanske kulture i književnosti.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gost Arhipelaga na Sajmu knjiga bila je i poznata francuska književnica Florans Noavil.

Florans Noavil, romansijerka i autorka i nekoliko međunarodno poznatih biografija modernih književnih klasika. Florans Noavil je godinama radila na biografiji Milana Kundere, neposredno sarađujući s velikim piscem. Kunderina biografija objavljena je nedugo posle piščeve smrti, pre nešto više od mesec dana. Srpsko izdanje Kunderine biografije objaviće Arhipelag tokom naredne godine. Arhipelag je ranije objavio roman Florans Noavil Vezanost, kao i njenu biografiju Isaka Baševisa Singera.

Podelite sa prijateljima:
Share