Zahtevi Srpskog PEN centra povodom rezultata Konkursa za kulturu grada Beograda

Srpski PEN centar, zajedno sa Srpskim književnim društvom, Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije i Forumom za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, organizovao je 3. aprila Okrugli sto o rezultatima Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi.

U razgovoru su učestvovali predstavnici Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, kao i jedan broj umetnika i kulturnih i javnih radnika.

Ove organizacije zahtevaju poništenje Konkursa za kulturu grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018. Pored toga, zahteva se javna rasprava o sprovođenju kriznog konkursa i o utvrđivanju kriterijuma Konkursa i izbora članova komisija za konkurse u kulturi kao i objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima Konkursa za kulturu grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine.

Srpski PEN centar, zajedno sa Srpskim književnim društvom, Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije i Forumom za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji zahtevaju i ostavku gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić.

Pored analize rezultata Konkursa grada Beograda za podršku projektima u kulturi i formulisanja zahteva pomenutih asocijacija, Okrugli sto je bio i prilika za razgovor o ovakvim konkursima kao naročitim instrumentima kulturne politike.

Podelite sa prijateljima:
Share