Zadužbina Miloša Crnjanskog dobila svoje prostorije

CrnjanskiZadužbina Miloša Crnjanskog posle tri decenije seoba, dobila je svoje prostorije u Dečanskoj ulici u Beogradu – objavio je RTS. Na taj način počelo je i obeležavanje 120 godina od rođenja jednog od najznačajnijih pisaca.

Prethodnih godina Zadužbina Miloša Crnjanskog je bila smeštena u prostoriji od nekoliko kvadrata u Klubu književnika u Francuskoj 7. Do te prostorije se dolazilo uzanim mračnim hodnikom u kome se sa desne strane nalazi toalet, a sa leve umivaonik. Veliki deo rukopisne zaostavštine čuvao se u kutijama od košulja, neproučen i neobrađen po merilima savremene tekstologije (Blic).

Posle 32 godine lutanja, kakva su pratila i samog pisaca, Zadužbina Miloša Crnjanskog dobila je sopstvenu adresu. Predsednik Zadužbine, Milo Lompar, rekao je na otvaranju da se po prvi put stiču uslovi za kritičko dovršavanje piščevih izdanja. On je naveo i da Zadužbina nikada nije bila na državnom budžetu, ali da uprkos tome radi na glavnom zadatku – izdavanju naučno-kritičkih izdanja celokupnih dela pisca, uz pomoć grupe entuzijasta koji priređuju i obrađuju rukopisnu građu. Do sada je objavljeno 13 tomova, pred izlaskom je 14. tom – pripovedna proza. Poslednja dva toma: publicistika i prepiska, biće objavljena do 2016. godine, čime će projekat biti zaokružen izdanjem sabranih dela u 16 tomova.

Povodom obeležavanja jubileja 120 godina od rođenja pisca, Zadužbina Miloša Crnjanskog planira da pokrene sajt i organizuje međunarodnu naučnu konferenciju o Crnjanskom u oktobru u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share