Zadušnice – Novi roman Dejana Ognjanovića

Dejan Ognjanović, autor horor romana „Naživo“, „Zavodnik“ i „Prokletije“ i zbirke priča „Divlja kapela“, nedavno je objavio novi roman u tom žanru – „Zadušnice“.

Dejan Ognjanović

Radnja romana se dešava pretežno na jugoistoku Srbije, u Nišu i ruralnoj okolini, gde tokom jesenjih zadušnica mrtvi ustaju iz grobova. Mrtvi ustaju i iz mrtvačnica, sa stolova za obdukciju, iz sanduka, usred sahrana… Počinju vanredno stanje i haos. Ali haos je u Srbiji prirodno stanje…

Autor ističe da „Zadušnice“ prikazuju slom ljudskih i društvenih vrednosti pod pritiskom vanrednog stanja. „Roman sadrži snažne primese crnog humora, groteske i satire, elemente kojima autor oneobičava apsurdnost i nadrealnost života u Srbiji danas. Objavljen je kao samostalno autorsko izdanje, a osim pogovora ‘Veseli domaći horor’ iz Pera Ilije Bakića i odjavne reči autora, čitaoci mogu pronaći i poduži osvrt na nastanak i inspiraciju za roman“, navodi Ognjanović.

Ilija Bakić, pisac i kritičar, u pogovoru romanu naglašava da su „Ognjanovićeve stilske vežbe na temu oživelih mrtvaca uspele da žanrovske obrasce izdignu iz rutinske oveštalosti zahvaljujući visprenom insistiranju na veselom lokalnom koloritu koji ovim pričama donosi dobrodošlu notu razgaljujuće grotesknosti“.

Dejan Ognjanović (1973) je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Po obrazovanju je doktor filoloških nauka: doktorirao 2012. na Filozofskom fakultetu u Beogradu s temom „Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti”. Objavio knjige Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014; 2022), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019), četiri romana (Naživo, 2003; 2010; 2019), Zavodnik (2014; 2015; 2021), Prokletije (2021) i Zadušnice (2023), kao i zbirku priča Divlja kapela (2022). Filmske kritike i eseje objavljivao u vodećim srpskim časopisima, kao i u inostranim magazinima, popularnim knjigama i akademskim zbornicima (SAD, V. Britanija i Kanada). Stalni je saradnik vodećeg svetskog horor magazina Rue Morgue od 2010. Urednik je edicije „Poetika strave“ u Orfelinu od 2015. godine. Bio je u najužem izboru za vodeću svetsku horor nagradu „Brem Stoker“ 2022. godine, u kategoriji eseja, a za najbolji članak o klasičnom hororu dobio je nagradu Rondo Hatton (2023).

Podelite sa prijateljima:
Share