Nagrada Politikinog Zabavnika za knjigu „(Ne)pitaj me kako sam“

Politikin-zabavnik-logo3

Knjiga Ivane Lukić „(Ne)pitaj me kako sam“, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda, ovogodišnji je dobitnik književne nagrade „Politikinog Zabavnika“ koja se dodeljuje za najbolje delo namenjeno mladima objavljeno u godini za nama. Žiri u sastavu Jasna Vlajić-Popović (predsednik), Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova. U kraćem obrazloženju, između ostalog, piše:

„Knjiga Ivane Lukić satkana je od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti. Taj glas dolazi iz niza anonimnosti ispovednih Ja. I to čini na jedan neuobičajeni, originalan način, jezikom koji je, poput same adolescencije, poseban i neponovljiv – britak, a nadasve zanimljiv i lep. To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić, uspešan.“

Kreativni centar-Ne pitaj me kako sam-I. LukićOd 74 knjige koje su stigle na konkurs, u užem izboru za nagradu Politikinog Zabavnika, koja se dodeljuje za najbolje delo namenjeno mladima, našlo se sedam knjiga: “Sara i zaboravljeni trg” Zorana Panevskog (Laguna), “Leto kad sam naučila da letim” Jasminke Petrović (Kreativni centar), “Dođi na jedno čudno mesto” Vesne Aleksić (Kreativni centar), “(Ne)pitaj me kako sam” Ivane Lukić (Kreativni centar), “Priče iz glave” Vladislave Vojnović (Pčelica), “Slovne priče” Vesne Vidojević-Gajović (RTS) i “Legenda o neosvojivom gradu” Gordane Maletić (Laguna).

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće uručena Ivani Likić 25. januara 2016. godine, na Dan „Politike“, u svečanoj sali Skupštine grada u zdanju Starog dvora u 12 časova.

Izvor: Politika.rs

Podelite sa prijateljima:
Share