VRŠNJACI VRŠNJACIMA: online digitalne klupe

Da li ste znali da 37% srednjoškolaca deli računar sa ukućanima, dok čak 15% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete), a kada je reč o osnovcima taj procenat je veći? Nedostatak tehnike tokom pandemije Covid-19 uticao je na kvalitet života mnoge dece, ali vi sada možete to da promenite i pomognete. U akciji Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe možete donirati očuvani pametni telefon ili tablet koji će dalje biti prosleđen onima kojima je potreban.

online digitalne klupe

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete na uzorku od 14.715 nastavnika i nastavnica, stručnih saradnika i saradnica, direktora i direktorki pokazuje da kada je reč o glavnim problemima sa kojima su se suočili nastavnici prilikom realizovanja učenja na daljinu najveći broj njih, odnosno 52,3% izdvaja dostupnost resusursa i tehnologije učenicima (računara, softvera…), kao četvrti po učestalostalosti sa 37,4% navode dostupnost resusursa i tehnologije samim nastavanicima. Slične podatke pokazuje i istraživanje Unije srednjoškolaca Srbije pod nazivom “Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije” koje pokazuje da 37% deli računar sa ukućanima, dok 14,7% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete).

Ovim podacima možemo da dodamo i iskustvo koje imamo u svakodnevnom životu i potrebi da se putem digitalnih tehnologija informišemo, komuniciramo i edukujemo neformalnim putem. Mnoštvo sadržaja dostupno je na internetu u vidu knjiga, video i audio zapisa. Ali za sve je potrebna tehnička opremljenost i dostupnost mreže.

U akciji Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe organizacije širom Srbije skupljaju očuvane pametne telefone i tablete koje će dalje proslediti onima kojima su potrebni. Na taj način će uređaji dobiti produžen život i neće skupljati prašinu u fioci, a nekome će biti od koristi.

Organizacija Sinhro MOZAIK iz Sremske Mitrovice, u saradnji sa bibliotekom Gligorije Vozarović, prikuplja očuvane uređaje radnim danima i subotom u prostorijama biblioteke. Zainteresovani da doniraju telefon, mogu nam se javiti i slanjem mejla na adresu mozaik@sinhro.rs ili pozivom na broj 066-5026145.

Potrebno je da telefon ili tablet bude očuvan, manje ogrebotine dolaze u obzir. Punjač je poželjan, ali ne i obavezan.

Gde u vašem gradu možete učestvovati u akciji i donirati pametni telefon ili tablet, pogledajte na mapi:

U akciji učestvuje preko 20 organizacija i zainteresovanih pojedinaca, a akciju podržavaju Unija srednjoškolaca Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika koja će pomoći u tome da uređaji stignu do onih kojima su najpotrebniji. 

Za više informacija o akciji i organizaciji pogledajte na sajtu Unije srednjoškolaca Srbije ili pišite na mejl vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share