VRHOVI i NOVI VRHOVI – Antologije postmodernih priča

U četvrtak, 7. oktobra, u 19 sati u Srpskom književnom društvu, biće organizovan razgovor o antologijama postmodernih priča generacije 50-ih i generacije 60-ih i 70-ih.

Antologije postmodernih priča

Razgovaraju: Vasa Pavković, Slavoljub Marković, Ljubica Arsić, Branko Anđić i Danica Vukićević. Program uređuje i vodi Mirjana Mitrović.

„Ali bilo-kako-da-je-bilo, tačno je: postmodernizam je stupio u srpsku prozu sa prvim knjigama mlade srpske proze i zahvaljujući njima (njihovoj upornosti i kvalitetu njihove književne produkcije) do danas ostao u njoj.“

Vrhovi, antologija postmodernih priča generacije 50-ih, koju je priredio Vasa Pavković, i Novi vrhovi, anatologija postmodernih priča generacija 60-ih i 70-ih, koje su priredili Vasa Pavković i Slavoljub Marković, objavljene su kao 50. i 51. broj časopisa Priča.

Ovaj poduhvat autora antologija i „časopisa za priču i priče o pričama“ daje generacijski obojenu sliku razvoja kratke priče, priče i pripovetke, od pojave „mlade srpske proze“ pre 40 godina do generacije rođene 70-ih godina prošlog veka, čiji predstavnici, po rečima priređivača, „jedva da su imali prilike da objavljuju na nekadašnjem, jedinstvenom jugoslovenskom kulturnom prostoru“.

Kao središnju tačku perioda koji antologije obuhvataju, Vasa Pavković u predgovoru navodi knjigu Tajno društvo sa podnaslovom Antologija mladih srpskih pripovedača, koju je objavio vršački KOV i njegov tadašnji urednik Petru Krdu.

Antologije koje počinju pričom Kurs kreativnog pisanja Davida Albaharija, a završavaju se Ronjenjem na dah Miće Vujčića, dobar su predložak za razgovor o četiri decenije srpske priče, navodi se u saopštenju SKD-a.

Podelite sa prijateljima:
Share