Vodič kroz izdavačku godinu 2014.

foto-bg-sajam-knjiga
Foto: beogradskisajamknjiga.com

Beogradski sajam knjiga u nedelju je otvorio kapije za posetioce, čitaoce, učesnike… Tokom nedelju dana, koliko traje manifestacija, čitalačka publika ima priliku da prisustvuje raznim tematskim programima, da se druži sa piscima, ali i da dođe do izdanja knjiga koje su tokom prethodne godine privukle pažnju.

Pogledajte šta se izdvaja u ovogodišnjoj produkciji nekih vodećih izdavačkih kuća.

Precizan raspored izdavača po halama naći ćete >> ovde.

Logo_ArhipelagIzdavačka kuća Arhipelag nastupa na 59. Beogradskom sajmu knjiga u znaku slogana: „Nije sve loše, dobre su knjige.“ Između dva Sajma ova izdavačka kuća je objavila preko pedeset novih i obnovljenih izdanja, osnovala dve nove edicije, pokrenula program elektronskog izdavaštva i organizovala novo, do sada najuspešnije izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti.

Objavljujući knjigu “Pesme, Elektra” Arhipelag okončava veliki izdavački projekat Dela Danila Kiša u deset knjiga koji izlazi povodom 25 godina od smrti i 80 godina od piščevog rođenja. U okviru ovog izdanja naći će se praktično celokupna Kišova književnost.

O najnovijim izdanjima ovog izdavača pogledajte >> OVDE.

Svakog dana na štandu Arhipelaga, od 15 do 17 časova, gostuju poznati domaći pisci Arhipelaga koji će se družiti sa čitaocima i medijima i potpisivati svoje knjige. Za Školski dan, koji će biti u četvrtak, 30. oktobra, od 14 do 16 časova na štandu Arhipelaga biće održana promocija knjige Nemanje Rotara “Sutradan posle detinjstva”, knjige o Miki Antiću i odrastanju. Tom prilikom biće organizovana i projekcija dokumentarnih filmova o Miki Antiću. Sajt izdavača: arhipelag.rs

 

logo-geopoetikaU ponedeljak gost Geopoetike na Beogradskom sajmu knjiga bio je pisac Ju Hua, jedan od pet najpoznatijih kineskih autora. Ju je na Sajmu knjiga u Beogradu predstavio knjigu “Zapisi o prodavcu krvi”, o teškom položaju kineske sirotinje u vremenu Mao Cedungove revolucije.

U susret sajmu knjiga, Gepoetika je objavila “Antologiju moderne kineske priče” sa 10 pripovedaka nekih od najreprezentativnijih pripovedača ’20-ih i ’30-ih godina 20. veka, u izboru Mirjane Pavlović i Zorana Skrobanovića. U ovoj knjizi zastupljeni su mahom kineski pisci realizma, koji pokušavaju stvaralački da obrade probleme vremena i na taj način obrazuju i probude narod. Objavljena je i knjiga sinologa Zorana Skrobanovića “U modernoj čajdžinici: doživljaji kineskog pisma u evropskom modernizmu”, koja istražuje uticaj kineske kulture na predstavnike evropske moderne.

Od domaćih autora objavljene su knjige “Med” Slobodan Despota u prevodu sa francuskog, putopisna proza Teofila Pančića “39 dana juna” napisana u Splitu i omnibus roman o zlatnom dobu jugoslovenske košarke “Prvaci sveta” Slavoljuba Stankovića.

Geopoetika je za Sajam knjiga objavila u svojoj ediciji “Retro premijera” i romantičnu avanturu Karen Bliksen “Moja Afrika”, koja se žanrovski nalazi na granici memoara, putopisa, eseja i romana. Ova knjiga, po kojoj je snimljen i film u režiji Sidnija Polaka objavljen je u prvom originalnom prevodu sa danskog jezika.

Spomenućemo još i da je ova izdavačka kuća u 2014. godini objavila i prevode romana “Kafka na obali mora” Harukija Murakamija, “Divni gubitnici” Lenarda Koena, kao i drugi tom Izabranih drama Henrika Ibzena itd. Sajt izdavača: geopoetika.com

 

logo-clioSlogan Clia na ovogodišnjem Sajmu je „Naš je život prava bajka“, kako bi se skrenula pažnja na „instrumentalizaciju društva koju sprovodi populistička vlast“ i otpor „predratnom stanju“ koje liči na filmove „Kabare“ i „Zmijsko jaje“.

Izdavačko preduzeće Clio za 59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu najavilo je 30 novih izdanja u svojim edicijama: Multimedia, Imago, Agora, Ars, Opstanak, Polis, Museum, Klepsidra i Gral.

Clio je ove godine objavio prevod biografije Danila Kiša “Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu” Marka Tompsona u prevodu Muharema Bazdulja. Knjiga je rezultat dvadesetogodišnjeg proučavanja Kišove zaostavštine i predstavlja “prvu kritičku studiju o Kišu na engleskom jeziku” (Čarls Simić). Autor knjige bio je i gost na otvaranju Beogradskog sajma knjiga.

Gost ove izdavačke kuće je i grčki pisac Dimitris Sotakis, autor romana “Bez daha” koji priča o apsurdnoj ideji o sreći koju ima savremeni čovek. Sajt izdavača: clio.rs

 

logo-agoraIzmeđu dva Sajma, izdavačka kuća Agora iz Zrenjanina, objavila je 34 knjige, od čega je 28 novih izdanja. Obnovljena su izdanja knjiga nobelovke Alis Manro, kao i Vladimira Pištala.

Biblioteka „Agora” osvetljava nepoznate svetove savremene svetske proze, ponajčešće prvi put na srpskom jeziku. Ove godine su se pojavili naslovi kao što su nove knjige priča kanadske nobelovke Alis Manro, argentinskog klasika Isidora Blajstena, najuticajnijeg američkog pisca 21. veka – Dejvida Fostera Volasa, i Dušana Mitane, najznačajnijeg živog slovačkog pisca, kao i romani Džamejke Kinkejd, te Marine Stepnove i Evgenija Vodolaskina, novih nada ruske književnosti.

Neposredno pred Beogradski sajam knjiga objavljena je knjiga priča Alis Manro: „Mržnja, prijateljstvo, udvaranja, ljubav, brak”, koju je preveo Predrag Šaponja. Nova knjiga je peti naslov ove autorke koji Agora objavljuje. Knjigu „Mržnja, prijateljstvo, udvaranja, ljubav, brak”, neki kritičari su označili prevratničkom u opusu Alis Manro, u kojoj ona definitivno osvaja nove pripovedačke vrhove.

Biblioteka „Kalendar” predstavlja prozne knjige savremenih srpskih pisaca. Ove godine je izašlo deset novih naslova, knjige Save Damjanova, Bore Ćosića i Vladana Matijevića, već su skrenule pažnju čitalačke javnosti, a upravo za Beogradski sajam su se pojavili i novi romani Zorana Ćirića i Branka Anđića. Sajt izdavača: agora-books.co.rs

 

logo-čarobna-knjigaČarobna knjiga je objavila više od pedeset novih naslova a sajamske dane upotpuniti i premijerno predstavljanje deset novih dela iz oblasti romana i stripa.

Poseban naglasak, ovaj izdavač, stavio je na francusku književnost i pisce koji su ovenčani najuglednijim književnim nagradama u toj zemlji. Pravi hit među izdanjima Čarobne knjige je “Hogvortska biblioteka” Džoane K. Rouling, koja je upotpunila čarobni svet “Harija Potera”, kao i romani jednog od najčitanijih skandinavskih pisaca Laša Sobija Kristensena – “Herman i Bitlsi”.

Svoj izbor ova izdavačka kuća je obogatila sa osam novih knjiga domaćih pisaca. Pridružili su im se Vanja Čobanov, Biljana Lukić, Slobodan Tišma, Marija Stupar i Adrijan Sarajlija, a nove knjige su objavili David Albahari, Branko Dimitrijević i Teofil Pančić.

Knjiga “Srpske narodne bajke za decu XXI veka” dobila je u septembru još jednu prestižnu nagradu – na Festivalu slovenskih knjiga, koji se održava u Moskvi, proglašena je najboljom knjigom iz istorije i kulture na slovenskim jezicima.

Čarobna knjiga objavila je i 22 stripa – od toga sedam iz francusko-belgijske škole u saradnji s Darkwoodom. Sajt izdavača: carobnaknjiga.rs

foto-bg-sajam-knjiga-2
Foto: .beogradskisajamknjiga.com

logo-deretaZa razliku od prošle godine kada su nastup Derete pratile nesuglasice sa organizatorom Sajma oko izložbenog prostora, ove godine Izdavačka kuća Dereta ima svoj štand u Hali 1, na kome možete pronaći zanimljive naslove iz ovogodišnje produkcije, među kojima se izdvajaju “Srpska mitologija” Sretena Petrovića, kao i “Sedam razgovora sa Horhe L. Borhesom” Fernanda Sorentina u prevodu Sandre Nešović.

Pažnju privlače i knjige Kurta Vonegata “Hokus pokus”, Karlosa Fuentesa “Smrt Artemija Kruza”, i biografija Lenarda Koena “Cohen, muzika, iskupljenje, život” čiji je autor Liel Leibovitz.

Od knjiga poezije u ovogodišnjoj produkciji Derete našli su se zbirka Radivoja Šajtinca “Pseća suza”, “Antologija zen poezije” koju je pripremio Dejan Marković i “Veliko zaveštanje” Fransoa Vijona. Sajt izdavača: dereta.rs

 

logo-tanesiIzdavačka kuća Tanesi krajem septembra predstavila je poslednju zbirku stihova pesnika Miodraga Pavlovića (1928-2014) pod nazivom “Takozvani mrtvi”.

Sagledavajući Pavlovićevu knjigu kao neku vrstu duhovne potrage koja se u jednom trenutku preobrazila u arheologiju svetog, kritičar Saša Radojčić je rekao: “Geografske koordinate koje dotiče knjiga rasprostiru se od Stražilova do Svete Gore, do Indije i Dalekog istoka. Njen metafizički raspon je još veći; reč je o vidovima nestajanja, iščezavanja, od skoro alogične “nesrazmere nezgrapne” do strašnog “završnog cvokotanja”. Ali to je u isti mah tako karakteristično ljudski raspon, tako ljudska bezmerna mera!”

Povodom osamdesetogodišnjice od rođenja Branka Miljkovića ova izdavačka kuća je objavila i uvek aktuelne izabrane pesme ovog neoromatičara. Sajt izdavača: tanesi.co.rs

 

logo-službeni-glasnikU periodu od prošlogodišnjeg Sajma, Glasnik je objavio oko 140 knjiga. I pored negativnog konteksta u kom se spominje ovaj izdavač proteklih meseci, Glasnik i ove godine potvrđuje svoj status pre svega stručnom literaturom i značajnim izdanjima iz različitih oblasti umetničkog, naučnog i književnog stvaralaštva. Neka od tih, novih izdanja biće zvanično predstavljena na ovogodišnjem Sajmu, a među njima izdvajaju se monografija o Branislavu Nušiću: “Branislav Đ. Nušić – život i delo” Raška Jovanovića, kao i knjige Borislava Pekića koje su priredile Ljiljana i Ana Pekić: “Tamo gde loze plaču” i “Marginalije i moralije”. Sajt izdavača: glasnik.rs

 

logo-evro-giuntiEvro-Giunti ove godine obeležava 25 godina rada. U toku protekle godine ova izdavačka kuća je objavila oko 150 naslova.

U ovogodišnjoj ponudi našle su se dečje knjige koje su ilustrovali domaći umetnici, kao i bestseleri Džoane K. Rouling, Kena Foleta, Džona Grišama, i nekoliko domaćih romana i luksuznih monografija.

Svakog dana gost ove izdavačke kuće biće neko od domaćih autora čija su dela objavljena u prethodnom periodu, a sve promocije uvek počinju u 17 sati. Sajt izdavača: evro-giunti.com

 

logo-lagunaIzdavačka kuća Laguna učestvuje po sedamnaesti put na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Na štandu ove izdavačke kuće biće predstavljeno blizu 2.200 različitih naslova, a gostovaće više od trideset domaćih autora koji će potpisivati svoja nova izdanja.

U protekloj godini Laguna je objavila 540 naslova među kojima se izdvajaju “Crna kutija” Amosa Oza, “Umoran od života i smrti” kineskog nobelovca Mo Jena, “Jedan po jedan” Tonija Parsonsa, dok od domaćih pisaca za ovu izdavačku kuću u proteklom periodu objavili su svoje romane (između ostalih) Dragan Velikić i Vladimir Arsenijević. Zanimljivo je i izdanje “Tušta i tma”, knjiga prepiske između S. Basare i M. Jergovića.

Glavni gost ove izdavačke kuće je britanski pisac Toni Parsons autor bestselera “Čovek i dečak”, koji će Laguninom štandu u subotu 1. novembra u 15.00 promovisati novi roman iz serijala kriminalističkog žanra “Jedan po jedan”. Parsons će u Beogradu boraviti od srede 29. oktobra, a kao gost Lagune posetiće još neke gradove u Srbiji, najavili su u toj izdavačkoj kući. Sajt izdavača: laguna.rs

 

logo-vulkanIzdavačka kuća Vulkan je ove godine pripremila nova izdanja značajnih dela Meše Selimovića i Milorada Pavića, a sajamske dane na ovom štandu upotpunjuje prevod kineskog trilera “Šifra Solomon” čiji je autor Maj Đa. Što se tiče savremenih klasika produkciju ove izdavačke kuće upotpunjuje “Mavrov poslednji uzdah” Salmana Ruždija kao i novo izdanje znamenitog “Groblja kućnih ljubimaca” Stivena Kinga. Sajt izdavača: vulkani.rs

 

logo-KRRIako osnovana prošle godine, Književnu radionicu Rašić izdvaja od drugih izdavača pristup u objavljivanju, odnosno afirmacija elektronskog izdavaštva. Ova izdavačka kuća bavi se prvenstveno savremenom srpskom prozom autora mlađe generacije. Pored štampanih izdanja svaki naslov ima i svoj elektronski oblik, koji obično bude objavljen pre štampanog. Tokom 2014. godine svoje knjige objavili su Srđan Srdić, Vukašin Štreker, Ivana Prentović Krivokapić, Dušan Vejnović
Mnogi naslovi objavljeni su samo u elektronskoj formi, te elektronski katalog ove izdavačke kuće sadrži Sabrana Njegoševa dela, Dela Momčila Nastasijevića, kao i prvi savremeni prevod Sofoklove “Antigone”. Sajt izdavača: krr.rs

Izvor: PR, Politika, Blic, Beta, Danas

Podelite sa prijateljima:
Share