„Vila Fazanka“ Bojana Krivokapića nominovana za EUPL

Roman „Vila Fazanka“ Bojana Krivokapića nominovan je za Evropsku nagradu za književnost.

Vila Fazanka

U konkurenciji su knjige iz 13 zemalja. Osim Srbije, kandidati/kinje su sa Malte, iz Tunisa, Latvije, Nemačke, Portugala, Islanda, Mađarske, Albanije, Holandije, Danske, Slovenije, Bugarske.

Roman „Vila Fazanka“ (Arete, 2023) kandidovao je Srpski PEN centar, a žiri su činili Dragan Babić i Srđan Tešin, kao članovi i Zoran Paunović, kao predsednik.

Ime dobitnika/ce Evropske nagrade za književnost EUPL 2024 biće poznato 4. aprila 2024. na Sajmu knjiga u Briselu.

Po povratku iz inostranstva, gde je provela skoro ceo radni vek, Ana, glavna junakinja romana „Vila Fazanka“, kupuje stan „s pogledom na Dunav i Dom armije”. Pokušava da se udomi, ali joj ptice iz prošlosti ne daju mira. Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i psa svoje najbolje prijateljice. To je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova. Tu je i Granda, mađarska vižla, koja neumorno maše repom.

Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt, i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije. Vila Fazanka, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja.

Bojan Krivokapić rođen je 1985. u Bačkoj Topoli. Autor je knjiga: Trči Lilit, zapinju demoni (kratke priče, 2013), Žoharov let (poezija, 2014), Proleće se na put sprema (roman, 2017), Gnezdo dečaka (poezija, 2019) i Vila Fazanka (roman, 2023). Višestruko nagrađivan za književno stvaralaštvo. Dobitnik je nagrade „Edo Budiša” za zbirku priča Trči Lilit, zapinju demoni (2014), kao i nagrade „Mirko Kovač” za roman Proleće se na put sprema – za najbolje delo mladog autora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji (2018). Preveden je na nekoliko jezika. Više od deset godina vodi književne radionice. Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Živi u Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share