Vidi Ognjenović uručena nagrada „Prozart“

Pisci_Vida_Ognjenović
Vida Ognjenović

Vida Ognjenović je ovogodišnji dobitnik međunarodne književne nagrade „Prozart“, odlučio je jednoglasno Umetnički savet Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan. Nagrada „Prozart“ dodeljena je Vida Ognjenović za autorski doprinos razvoju savremene balkanske književnosti.

„Specifičan pripovedački talenat Vide Ognjenović, predstavljen u njenim proznim delima objavljenim na kraju 20. i početkom 21. veka, nametnuo se kao izrazita snaga u kontekstu savremene balkanske i evropske književnosti“, naglašava se u saopštenju Umetničkog saveta Festivala PRO-ZA Balkan koji je radio u sastavu dr Aleksandar Prokopiev, dr Elizabeta Šeleva, Ermis Lafazanovski i direktor festivala Dejan Trajkoski.

Umetnički savet Festivala PRO-ZA Balkan ističe da je Vida Ognjenović „dobro poznata književnoj i pozorišnoj publici Balkana svojim pričama, romanima i dramama“. U središtu književnog sveta Vide Ognjenović, kaže se u saopštenju Umetničkog saveta, nalazi se mikrokosmos Sremskih Karlovaca koji simbolizira savremeni multikulturalizam.

Na makedonski jezik do sada su prevedena tri romana Vide Ognjenović: “Kuća mrtvih mirisa”, “Preljubnici” i “Posmatrač ptica”.

Vidi Ognjenović nagrada „Prozart“ uručena je 20. maja, na svečanosti u Skoplju, tokom završnice Festivala PRO-ZA Balkan.

Govoreći o svom razumevanju Balkana i balkanske književnosti i kulture, Vida Ognjenović je naglasila:

– Balkan, ta naša kulturna regija, taj šaroliki preplet svakojakih modifikacija, od mitskih do istorijskih, jeste polje mog književnog istraživanja, tradicijska podloga moje priče, inspiracija moje jezičke igre, podneblje nedoumica, uspeha i gubitaka mojih junaka koje najbolje poznajem. Na ovom brdovitom balkanskom poprištu stočara i sanjara, ratnika i rapsoda, čobana, zanatlija i lutalica, pevača i uhoda, ubica i žrtava, hrabrih kukavica i bednih heroja, u ovom tribalistički izukrštanom, modernizovanom, melanholičnom svetu pojedinačnih gubitnika i kolektivnih uspeha koji se kasnije poriču, tu, baš tu tražim i nalazim svoje čitaoce. Tražim ih zato što sam svesna činjenice da će oni najbolje razumeti to što pišem.

Festival PRO-ZA Balkan je osnovan u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i kulturne razmene među balkanskim zemljama.

Pored Vide Ognjenović, učesnici Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan, koji je trajao od 18. do 20. maja, jesu turski pisac Ahmet Umir, albanski pisac Ben Bluši, slovenačka književnica Polona Glavan, nemačka autorka Alida Bremer i makedonski pisac Dimitar Baševski. Osim niza čitanja, razgovora i potpisivanja knjiga, organizatori su predvideli i tribinu na temu „Književnost, granice, publika“. U posebnim programima festivala PRO-ZA Balkan učestvovaće literarni agenti iz nekoliko vodećih svetskih literarnih agencija, kao i direktori nekoliko značajnih međunarodnih književnih festivala.

Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je poznata makedonska izdavačka kuća „Ikona“ iz Skoplja.

Podelite sa prijateljima:
Share