Vesna Kapor dobitnica Nagrade Meša Selimović

Nagradu Meša Selimović za knjigu godine koju 34. put dodeljuju Večernje novosti dobila je Vesna Kapor za roman Nebo, tako duboko, u izdanju Srpske književne zadruge.

U Velikom žiriju bio je 61 istaknuti književni kritičar, teoretičar i književni istoričar, čiji su izbori od po pet knjiga objavljeni prethodne dve nedelje na stranicama Novosti. Najviše glasova – 26 dobilo je delo Vesne Kapor. Na drugom mestu našla se pesnička knjiga O sadašnjosti i sedativima Petra Matovića – sa 15 glasova, na trećem studija Agon i melanholija Gorane Raičević (13 glasova). Četvrto mesto sa po 11 glasova dele romani Deca Milene Marković i Banja Jovice Aćina, dok je na petom mestu roman u stihovima Modre žilice Đorđa Sladoja.

Na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini podatke o glasanju žirija saopštio je novinar Večernjih novosti Dragan Bogutović koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ove nagrade. Na ovom događaju bila je prisutna i Vesna Kapor koja je govorila o svom nagrađenom romanu.

Vesna Kapor se zahvalila svom izdavaču, Srpskoj književnoj zadruzi, na uredničkom poverenju i proceni da ova priča zaslužuje korice starog Plavog kola, ali i svima koji su čitajući knjigu “Nebo, tako duboko” dali glas podrške, razumeli i osetili da je jedini način borbe sa životom i sa smrću književnost, i da je to uvek vrsta molitve iz koje dolazi uteha.

Podnaslovom označen kao “pisma za Taru”, roman Nebo, tako duboko je lirskim perom ispisana (melo)dramska pripovest o (nepre)bolu, gubitku, smrti, posvećena Tari Senici, iznenada preminuloj devetnaestogodišnjakinji iz autorkinog okruženja.

Vesna Kapor
Vesna Kapor. Foto: M. Anđela / Večernje novosti

Rođena 1965. u Nevesinju, Vesna (Samardžić) Kapor završila je Filološki fakultet u Beogradu, objavila roman “Tri samoće” (SKZ, 2010, “Filip Višnjić”, 2011), zbirke priča “Po sećanju se hoda kao po mesečini” (“Agora”, 2014, “Filip Višnjić”, 2016), “Venac za oca” (SKZ) i kratku prozu “Kao što i vama želim” (“Povelja”) i dobila nagrade “Laza Kostić”, “Miloš Crnjanski”, “Danko Popović” i “Kondir Kosovke Devojke”. Urednik je književnog programa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

GLASOVE za roman Nebo, tako duboko dali su: Jovan Pejčić, Danica Andrejević, Saša Radojčić, Duško Babić, Vladimir Perić, Jasmina Tonić, Radivoje Mikić, Sanja Macura, Dušica Potić, Nebojša Lazić, Slađana Jaćimović, Sunčica Denić, Časlav Nikolić, Milica Kecojević, Petar Pijanović, Nikola Marinković, Mićo Cvijetić, Marko Paovica, Svetlana Šeatović, Milan Todorov, Dobrivoje Stanojević, Aleksandar Dunđerin, Tatjana Lazarević Milošević, Mile Tasić, Ana Gvozdenović, Nemanja Veljović Subrosa.

Nagrada Meša Selimović, koju čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos, biće svečano uručena u toku sledećeg meseca.

Izvor: Večernje novosti

Podelite sa prijateljima:
Share