Venko Andonovski i Piter Salmon na trećem danu BFEK-a

Venko Andonovski. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Jedan od najčitanijih makedonskih romansijera Venko Andonovski i poznati britanski prozni pisac i scenarista Piter Salmon obeležavaju programe trećeg dana 7. Beogradskog festivala evropske književnosti.

Najpre će u razgovoru Venka Andonovskog i moderatorke Marije Nenezić biti predstavljen piščev roman Azbuka za nesposlušne objavljen u ediciji 100 slovenskih romana. Andonovski brižljivo vodi priču koja pod formom alegorije oblikuje snažne slike modernih vremena, pri čemu večno važna pitanja dobijaju svoj puni odjek i u modernim vremenima, u dilemama i izazovima nas i naših savremenika.

Rođen u Kumanovu 1964. godine, Venko Andonovski je romansijer, pripovedač, dramski pisac i univerzitetski profesor književnosti. Andonovski je jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je „Racinove nagrade“, Nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, Nagrade „Stale Popov“ i Nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine. Venko Andonovski preveden je na više evropskih jezika. Roman Azbuka za neposlušne preveden je prošle godine na ruski jezik i ušao je u izbor za Nagradu „Jasna Poljana“.

Piter Salmon

Britanski romansijer, pripovedač i scenarista Piter Salmon prvi put se predstavlja srpskim čitaocima. Salmon piše drame za britanske radio i TV stanice, kao i književne eseje za Gardijan. Salmon predaje kreativno pisanje na Pembrok fakultetu, na Kembridžu, kao i na Fakultetu „Džon Mur“ u Liverpulu. Za književni opus dobio je nagradu Art Council of England. Za roman Gradska priča dobio je nagradu za najbolju knjigu proze objavljenu 2011. godine u Velikoj Britaniji, dok je roman Plave ruže preveden na više evropskih jezika.

Na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti u toku je izložba crteža i fotografija 12 umetnika Iz neposredne nestvarnosti.

Šta vas očekuje do kraja  Festivala pogledajte >> OVDE

Treći dan 7. Beogradskog festivala evropske književnosti završava se projekcijom filma Dominika Kabrere Marsejske ludorije po romanu Majlis Karengal.

Beogradski festival evropske književnosti, u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag, održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Svi programi na Festivalu, uključujući i projekcije filmove, besplatni su.

Podelite sa prijateljima:
Share