VELIKI DOBROĆUDNI DŽIN – novo izdanje bajke o neobičnom prijateljstvu

nova knjiga-Veliki dobroćudni džinVeliki dobroćudni džin, vanvremenska bajka koja je je, pre svega, priča o jednom neobičnom prijateljstvu objavljena je nedavno u izdanju Nove knjige plus.

Veliki dobroćudni džin ili VDDž ne samo što je priča o jednom neobičnom prijateljstvu, već je i priča o dečjim strahovima, hrabrosti, o snovima, o rastancima. I o mnogo toga još. Svako novo čitanje ovog romana Roalda Dala otkriva novi sloj. Čitaoce očekuje uzbudljiva i nežna priča. Velika i značajna dela skrivaju mnoga značenja i poruke, i zato je Roald Dal svakako jedan od velikih pisaca. A utoliko je veći što je svoje stvaralaštvo posvetio deci.

Roald Dal pisao je knjige u posebno za njega sagrađenoj kolibi od cigle na kraju voćnjaka, u koju niko nije imao dozvolu za ulazi. Neobični predmeti iz kolibe za pisanje su 2011. godine premešteni u Muzej Roalda Dala i Centar priče. Na taj način je veoma lični i kreativni prostor Roalda Dala po prvi put postao dostupan javnosti.

Sastavni deo VDDž su ilustracije Kventina Blejka, sa kojim je Dal počeo sardanju objavljivanjem Ogromnog krokodila.

Vanvremenska bajka Roalda Dala pretočena je u jedan od sigurno najboljih filmova ove decenije. Film VDDž je zasnovan na istoimenoj slavnoj Dalovoj knjizi, koja je objavljena 1982. godine i od tada oduševljava čitaoce svih uzrasta. Nova adaptacija ujedinila je ponovno Spielberga i scenaristu neponovljivog E.T.-a, Melissu Mathison.

Podelite sa prijateljima:
Share