Veče Ljubivoja Ršumovića

U okviru Tribine „Francuska 7“, na istoimenoj beogradskoj adresi Udruženja književnika Srbije, u petak, 10. marta, održaće se književno veče Ljubivoja Ršumovića pod nazivom „Zapisano u večnosti“. Tom prilikom će pesniku biti uručena Povelja za životno delo.

Ršumović
Ljubivoje Ršumović. Foto: UKS

U Svečanoj sali UKS-a, od 19 sati, Ršum će govoriti svoju poeziju, a nakon toga će ovom znamenitom književniku, autoru čak 90 knjiga, biti uručena Povelja za životno delo.

Nagradu će mu predati Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, a program će umetnički obogatiti dve gitare: Elena Stanisavljević i Milica Milović. Urednik tribine je Vidak M. Maslovarić, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Ljubivoje Ršumović (1938) je jedan od naših najnagrađivanijih pisaca. Sa više od 50 domaćih priznanja, povelja i plaketa, kao i mnoštvom inostranih nagrada, ovaj se pisac upisao u neprikosnovene veličine svetske književnosti. Njegov „Bukvar dečjih prava“, nagradio je i UNESKO na svetkom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju. Pored ostalog, Ršum je autor i najpopularnijih dečjih emisija („Fazoni i fore“, „Dvogled“, „Hiljadu zašto“), a jedan je i od osnivača i prvi predsednik Odbora za zaštitu prava deteta (organizacija „Prijatelji dece Srbije“).

Fondacija Ršum, neprofitna je organizacija koju je ovaj istaknuti stvaralac osnovao sa porodicom i prijateljima. Njegov legat se, inače, nalazi u „Adligatu“, beogradskom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju.

Podelite sa prijateljima:
Share