Veče Biblioteke XX vek: gosti Muharem Bazdulj i Teofil Pančić

Naslovnica_Batdulj_Pančić

U sredu, 18. decembra od 20h u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4) biće predstavljene dve knjige Biblioteke XX vek: “I drugi su pjevali o ratu: Odjeci raspada Jugoslavije u savremenoj engleskoj i američkoj književnosti” Muharema Bazdulja i “Kritika vatrene moći: Život i smrt u spskom postkomunizmu 5” Teofila Pančića.

Moderator razgovora biće Bojan Marjanović.

U zbirci eseja “I drugi su pjevali o ratu” Muharem Bazdulj najpre skicira prisustvo područja bivše Jugoslavije u engleskoj književnosti od početka XIX veka do pred sami poslednji rat, da bi se potom pozabavio književnim delima koja su nastajala dok je rat trajao (Susan Sontag, Josif Brodski, Salman Rushdie i Mark Ravenhill), kriminalističkim i špijunskim romanima o ratu u Jugoslaviji autora Colina Falconera i Fredericka Forsytha, delima u kojima raspad Jugoslavije igra na izgled sporednu ulogu (J.M. Coetzee, Paul Auster, Julian Barnes), te knjigama koje isti rat tematizuju post festum (Lawrence Weschler, Geraldine Brooks, Steven Galloway).

Poslednji nastavak serijala pod nazivom “Život i smrt u srpskom postkomunizmu” Teofila Pančića donosi kolumnističke zapise o vremenu u kom je, prema rečima autora, jedan epohalni krug zatvoren. “Urbani Bušmani” pratili su “gordo posrtanje” kroz devedesete i sporo i mučno rađanje “Petooktobarske republike”. Potonje knjige “Čuvari bengalske vatre”, “Kroz klisurine” i “Vremeplov na remontu” (pa i “Karma koma”, kao zaseban “projekat”) hronika su svakovrsnih meandriranja tog poretka, začetog sa mnogo više nade nego razuma, snage i naročito moralne i svake druge postojanosti. Ova, pak, knjiga prati, kroz trogodišnji period 2010-2012, umiranje i kraj “Petooktobarske republike”, one koja je nastala na (proklamovanom) otklonu i diskontinuitetu prema srpskim devedesetim, a dakako i prema onome što im je prethodilo.

O autorima

Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao i magistrirao engleski jezik i englesku i američku književnost. Piše kolumne, eseje i publicističke tekstove za sarajevski dnevnik Oslobođenje i beogradski nedeljnik Vreme, a povremeno i za podgorički Monitor, bečki Standard i druge medije. Objavio desetak knjiga proze, poezije i esejistike.

Teofil Pančić je rođen u Skoplju 1965. Kolumnista i književni kritičar nedeljnika Vreme. Objavljuje tekstove različitih žanrova u nizu publikacija širom bivše Jugoslavije. Živi u Zemunu i Novom Sadu.

Podelite sa prijateljima:
Share