Uži izbor za Nagradu Slaviša Nikolin Živković

Slaviša Nikolin Živković rođen je 3. aprila 1953. godine u Nišu. Ime ovog kultnog niškog pisca nosi gradska književna nagrada koja se dodeljuje za najbolji rukopis neobjavljene knjige, napisan na srpskom jeziku.

Slaviša Nikolin Živković
Slaviša Nikolin Živković

Slaviša Nikolin Živković, zvani Šaka, bio je roker po vokaciji, pesnik po opredeljenju, vagabund i klošar, svetski putnik bez overenog pasoša, ranoranilac-ribolovac, zen-učitelj, radnik u trećoj smeni, savremenik Harolda Fostera, prijatelj Rajnera Fasbindera, De Sadov lični kritičar, čovek koji je uživo gledao Ben Belu i Josipa Broza u blindiranoj limuzini, džin u zaturenom cirkusu, sparing partner Majka Tajsona, majstor za poluprovodnike, bitnik, veliki stvaralac i vizionar.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na predlog Društva književnika i književnih prevodilaca Niša imenovala je žiri za dodelu Nagrade „Slaviša Nikolin Živković” u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki. Nakon objavljenih rezultata šireg izbora sa deset rukopisa, žiri književne nagrade je u uži izbor za najbolji rukopis uvrstio pet dela.

U konkurenciju za književnu nagradu po azbučnom redu uvršćeni su rukopisi: Niti Zagorkinog prediva Jelene Kujundžić iz Šapca, Himne sa osmatračnice Ljiljane Marković iz Niša, Marfijevo došaptavanje Dragana J. Ristića iz Niša, Dve ili tri stvari koje znam o njoj Srđana Stojiljkovića iz Niša i rukopis Juga Franje Frančića sa Istre.

Nagrada „Slaviša Nikolin Živković” dodeljuje se od 2016. godine. Na Skupštini Grada Niša održanoj oktobra 2019. godine doneta je Odluka da ova nagrada bude zvanično gradsko priznanje Grada Niša. Nagradu dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika, a njegovo ime se obznanjuje na dan Slavišinog rođenja 3. aprila, nakon javnog međunarodnogkonkursa koji se raspisuje svake godine od 30. oktobra do 30. novembra. Termin svečanog uručenja Nagrade u Narodnom pozorištu u Nišu zakazuje Niški kulturni centar po objavljivanju imena laureata.

Podelite sa prijateljima:
Share