Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša ozvaničili saradnju

Sporazum o saradnji i razumevanju potpisali su Snežana Bojović, upravnik Biblioteke i Dalibor Popović Pop, pesnik i predsednik Društva, u petak 29. septembra u Biblioteci, na Svečanosti kojoj su prisustvovali dr Jelena S. Mladenović, u ime Predsedništva Društva i članovi kolektiva Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u Nišu.

Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“
Foto: Goran Marinković

U nedelju 1. oktobra 2023. navršava se tačno sedam decenija od izlaska premijernog broja časopisa Gledišta za književnost, umetnost i društvena pitanja, daleke 1953. godine u Nišu.
Univerzitetska bibliteka „Nikola Tesla“ čuva značajnu zbirku brojeva, a Društvo planira da tokom 2024. godine upotpuni i digitalizuje kolekciju u saradnji i sa Narodnom bibliotekom „Stevan Sremac“ i zavičajnim odeljenjem.

Časopis Gledišta štampalo je do 1964. godine Društvo književnika Niša, čiju tradiciju baštini današnja temeljna organizacija niškog književnog staleža.

Potpisani sporazum, između Univerzitetske biblioteke i Društva, biće ostvaren već do kraja godine štampanjem letopisa Tri tačke – Gledišta, a prvi tekstovi u elektronskom obliku dolaze pred čitaoce, na portalu Gledišta – Društva književnika: www.gledista.drustvoknjizevnika.com zvanično već od 1. oktobra, u prvom minutu posle podneva, u ovom, ubuduće uobičajenom terminu za objavljivanje novih tekstova, svake nedelje.

Premijernu priču „O jednom pesničkom skoku“, zapisuje Dragana Mašović, redovni profesor američkih i irskih studija na Departmanu za anglistiku Filozofskog fakulteta u Nišu, odskora u penziji. Najširoj javnosti upamćena po izuzetom prevodu kultne Američke molitve, Džima Morisona, ali ne samo po tome. Autor je više naučnih radova iz oblasti američke književnosti, američkih i irskih studija. Član Društva književnika i književnih prevodilaca Niša.

Takođe, Društvo po prvi put najavljuje u javnosti centralni događaj obeležavanja 70. jubileja – Festival niške književne panorame: Propovedanje vatre! koji organizuje u saradnji sa Domom omladine Beograda, u četvrtak 23. novembra u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share