UNIŠTITI – novi roman Mišela Uelbeka

„Uništiti“ (Aneantir) je novi, osmi roman popularnog i najprevođenijeg francuskog pisca Mišela Uelbeka, u izdanju pariske izdavačke kuće Éditions Flammarion.

UNIŠTITI

„Uništiti“ je objavljen u Francuskoj pre mesec i po dana i prvi tiraž je štampan u 300 hiljada kopija. Knjiga je smeštena u 2026. i 2027. godinu, kada je „Francuska u kolapsu“, ali buržoaskim elitama ne ide tako loše. Uzgred, to što Francuska „propada“, je nešto kao lajtmotiv u radu 66-godišnjeg pisca kojeg često nazivaju „enfant terrible“ francuske književnosti, piše francuski „Euronjuz“.

Engleska verzija romana će se pojaviti tek u drugoj polovini 2022. godine, ali su se prevodi na italijanski („Annientare“), nemački („Vernichten“) i grčki već pojavili, prenosi Nova.rs.

Uelbek, koji gaji imidž reakcionarne depresije, ismevao je sopstveni uspeh u jedinom intervjuu koji je dao povodom ove publikacije, francuskom izdanju „Le Monde“ krajem decembra.

„Pišem da bih dobio aplauz. Ne zbog novca, već da bih bio voljen, da mi se dive.“

U svom novom romanu „Uništiti“, Uelbek upotpunjuje temu koja mu je na srcu: on priča o muškarcima u patrijarhatu. Popularni i najčitaniji živi francuski pisac govori o evropskom društvu koje nestaje, što i doživljavamo tokom poslednje decenije s usponom desnih populističkih i desnih konzervativnih stranaka, piše „Dojče Vele“.

Najveći deo radnje romana odvija se tokom kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj 2027. Ministarstvo privrede radi na tome da na izborima pobedi ministar Brino Žiž. To aktivno podržava Pol Rezon, zapravo glavni lik romana, koji ujedno i oživljava uspavanu vezu sa svojom suprugom Prudens. Sve dok mu bolest ne preokrene život. Ima tu malo i špijunskog trilera, jer Uelbekovim romanima nikad ne fali napetost. „Uništiti“ nije izuzetak, dodaje se.

Mišel Uelbek je inače poznat kao provokativan politički autor koji u svojim romanima analizira savremena dešavanja. „Uništiti“ je takođe portret ere koja nestaje, ere u kojoj su muškarci imali nesporan autoritet da tumače život i društvo.

„France Inter“ je opisao narativ romana kao „Uelbeka negde između nihilizma i romantizma.“ Na „Evropi 1“ Dimitri Pavlenko je rekao: „Možda mislite da je ovo zlokobni i pesimistični Uelbek. Ali ne. Mnogi likovi traže dobrotu i poruka knjige bi mogla biti: „Ljubav spasava“.

„Uništiti“ će izgleda ostati Uelbekov poslednji roman, najavio je sam autor u zahvalnici: „Srećom, upravo sam došao do pozitivnog saznanja, vreme mi je da prestanem.“ To nekima zvuči tužno, na primer nemačkoj spisateljici Julija Enke koja se u „Frankfurter algemajne cajtungu“ upitala: „Želi da odustane? Sada? Zašto?“

Najpoznatiji Uelbekovi romani do sada su: “Proširenje područja borbe” (1994) “Elementarne čestice” (1998), “Platforma” (2001), “Mogućnost ostrva” (2005), “Karta i teritorija” (2010), „Pokoravanje“ (2015) i „Serotonin“ (2019), a u Srbiji njegova dela objavljuje Izdavačka kuća Booka, piše Nova.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share