UNIKAT: knjiga sa stotinu završetaka M. Pavića na francuskom

Posle engleskog, ruskog, španskog, bugarskog, rumunskog i slovenačkog, roman Unikat Milorada Pavića objavljen je ovih dana i na francuskom jeziku.

Mlada izdavačka kuća iz Liona Monts Metalliferes dugo je pripremala knjigu koja je ekskluzivna u svakom pogledu.

Prvi put objavljen 2004. Unikat je delta roman: ima stotinu različitih završetaka, pa čitalac može izabrati jedan, više ili svih 100 krajeva. Pisac je izdavačima ostavio mogućnost da roman štampaju u jednom ili dva toma – u jednom je sam roman, a u drugom su samo krajevi. Lionski izdavač objavio je Unikat u kutiji u kojoj će čitalac pronaći roman na jednoj strani kutije, a 100 krajeva na drugoj, odštampanih na različitim listovima kako bi mogao pomešati i čitati na način kako on želi.

Unikat

– Voleli bismo da imamo 100 različitih omota, ali to je izuzetno komplikovano i skupo – kaže izdavač.

Pavić je stvorio jedinstvenu književnu igru, ljubavnu priču zasnovanu na detektivskom zapletu koja se širi na sto grana i ostavlja mogućnost svakom čitaocu da bira svoju verziju romana.

Pogledajte i: Temat posvećen Miloradu Paviću

Kako je, za Novosti, rekla Jasmina Mihailović, književnica i starateljka nad legatom Milorada Pavića, u Italiji se nedavno pojavilo obnovljeno izdanje Pavićevog kultnog romana Hazarski rečnik, koji je u ovoj zemlji objavljen još 1988. Pariski izdavač “Atila” objavio je prvi put Pavićev roman Kutija za pisanje u prevodu Marije Bežanovski.

Podelite sa prijateljima:
Share