Umetnost i stvarnost – razgovor o novoj knjizi Saše Radojčića

Razgovor o novoj knjizi Saše Radojčića Umetnost i stvarnost biće održan u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu (Kosančićev venac 29) u ponedeljak, 24. maja 2021. u 12 sati.

Umetnost i stvarnost

O knjizi Umetnost i stvarnost razgovaraće Vladan Matijević, urednik edicije i autor.

Knjigu eseja Umetnost i stvarnost objavila je Umetnička galerija Nadežda Petrović iz Čačka u svojoj biblioteci Ravnoteža.

Pesnik i filozof Saša Radojčić u Uvodnoj napomeni kaže da ni slika ni pesma nisu više ono što su vekovima bile; tačnije rečeno, nisu to uvek. Ponekad se slika i pesma suštinski razlikuju od svog lika u prošlosti. Radojčić primećuje da mi tu razliku pokrivamo jednim atributom koji zapravo ništa bliže ne objašnjava – i govorimo o „novoj“ umetnosti. Novoj, drugačijoj; da, ali kakvoj, po čemu „novoj“? U svojim esejima on traga za odgovorima na ta pitanja, ujedno i daje tumačenje današnje umetnosti, kao i odnosa savremenog umetnika i stvarnosti. O tradiciji i umetnosti kroz vekove Radojčić govori samo onda kada nam one mogu poslužiti da jasnije sagledamo suštinu današnjeg problema, jer njegov prioriteni cilj je da zajedno odgonetnemo kako je moguće da ajkula u formalinu bude umetničko delo i kako je umetnost u svom razvoju stigla do takvih dela; najzad i da shvatimo kakva je današnja umetnost i kakva je, uostalom, naša današnjica. (V. M)

Umetnička galerija Nadežda Petrović je 2006. godine pokrenula Biblioteku Ravnoteža koja ima za cilj objavljivanje literarno vrednih dela čija su tema likovna i vizuelna umetnost. Autori su domaći i strani, oni koji se između ostalog bave i pitanjima iz kulture. Želja Galerije kao izdavača i Vladana Matijevića, urednika biblioteke, jeste da se knjigama obrate široj publici, a ne isključivo stručnoj javnosti.

U ovoj biblioteci je do sada objavljeno deset dela koja sadrže eseje, kritike i studije o slikarstvu, kao i promišljanja koje se tiču istorije umetnosti.

Podelite sa prijateljima:
Share