Umberto Eko: Znanje o drugim kulturama spas za današnji globalizovani svet

pisci-Umberto-EcoItalijanski pisac Umberto Eko poručio je da znanje o drugim kulturama predstavlja spas za današnji globalizovani svet i da je kulturna razmena stoga važan element opšte bezbednosti.

Kao ključni govornik na međunarodnoj konferenciji ministara kulture iz više od 80 zemalja, održanoj u okviru Svetske izložbe Expo u Milanu, Eko je istakao da živimo u svetu u kojem različite kulture ne mogu više ignorisati jedna drugu, već moraju živeti u stalnom kontaktu.

“Napredak u saobraćaju i turizmu, a dodao bih i imigraciju, omogućavaju ljudima da otkriju lepote dotad nepoznatih kultura”, rekao je Eko na konferenciji “Kultura kao instrument dijaloga”, koja je okupila 31. jula i 1. avgusta ministre kulture iz celog sveta, kao i zvaničnike međunarodnih organizacija, a bila je posvećena pitanjima zašite kulturne baštine od prirodnih katastrofa, ali i od destrukcije terorističkih grupa.

Kulturna razmena, kako je istakao Eko, ne može da eliminiše rasizam i ksenofobiju, niti znanje o drugim kulturama može da ukine nepoverenje prema drugima, ali omogućava da shvatimo kako interkulturalno razumevanje može da doprinese prevazilaženju konflikata, smanjenju nedostatka razumevanja i izgradnji nove vrste bratstva među ljudima, preneli su italijanski mediji.

Podsećajući na istorijske događaje koji su od početka 20. veka do danas sprečavali dijalog i kulturnu razmenu, Eko je rekao da upravo zbog toga – u svetu u kojem dominiraju vojni konflikti – širenje kulture i međusobnog razumevanja i uvažavanja kulturnih dobara različitih zemalja može da bude element sigurnosti na planeti koja će možda biti još više globalizovana.

Iako kulturni kontakti, kako je rekao, ne mogu spasiti decu koja umiru od gladi u Africi, Eko je rekao da ne treba zaboraviti da je upravo kultura stimulisala mnoge volontere da ponude svoje usluge i pomoć ljudima u zemljama sa velikim problemima, u kojima su kroz upoznavanje različitih kultura dodatno mogli da potvrde da su svi ljudi isti.

Odbacujući kao neosnovanu izjavu nekadašnjeg italijanskog ministra Tremontija da se “kultura ne može jesti”, Eko je rekao da kultura i kultura baština danas predstavljaju izvor ekonomskog napretka za mnoge gradove i zemlje u svetu, iako ih ne treba meriti samo ekonomskim kategorijama.

Eko je ministrima kulture na konferenciji u Milanu poručio i da su akteri procesa izgradnje međusobnog razumevanja među ljudima i da, čak i kada promovišu kulturnu baštinu svojih zemalja, rade zapravo za dobro svih.

Izvor: SEEcult.org

Podelite sa prijateljima:
Share