Ulica mračnih dućana: nova knjiga Patrika Modijana na srpskom

Ulica mračnih dućana naziv je romana francuskog nobelovca Patrika Modijana koji je nedavno objavila Akademska knjiga. Knjigu je sa francuskog prevela Mirjana Uaknin.

Ulica mračnih dućana

Patrik Modijano je za list Liberasion o svojoj knjizi Ulica mračnih dućana rekao:

I ova knjiga vezana je za okupaciju, ali ne bukvalno. Koristio sam imena ljudi koje sam viđao u svom detinjstvu, ali su prikazani kao da sam ih sanjao. Neprekidno tapkam u blizini teme gubitka pamćenja, onakve kakvu su u francuskoj književnosti tretirali Žirodu ili Anuj i kakva me je oduševila u američkom crnom filmu. Da se bolje izrazim, upravo su mi Mankijevičevi filmovi dali podsticaj da je napišem…

Patrik Modijano (Patrick Modiano) rođen je u Parizu 1945. godine. Jedan je od najvažnijih savremenih francuskih pisaca. Njegovi najpoznatiji romani su Mesto za zvezduTužna vilaPorodična knjižicaUlica mračnih dućanaJedna mladostTako vrsni momciIzgubljeni krajSkraćenje kazneSvadbeno putovanjeAvgustovske nedeljeDora BruderTe neznanke, Mala princezaHorizontNoćne trave i Da se ne izgubiš u kraju. Dobitnik je najznačajnijih nagrada među kojima su Dijamantsko pero, Velika nagrada za roman Francuske akademije, Nagrada knjižara i izdavača Francuske, Gonkurova nagrada, kao i Nobelova nagrada za književnost. U Engleskoj je svojevremeno za najbolji film proglašen Lisjen Lakomb Luja Mala, za koji je Modijano napisao scenario.  

Podelite sa prijateljima:
Share