“Ulazak” – nova knjiga poezije Živorada Nedeljkovića

naslovna-Zivorad-Nedeljkovic-UlazakNova knjiga pesama jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Živorada Nedeljkovića “Ulazak” nedavno je objavljena je u izdanju Arhipelaga u jednoj od retkih domaćih edicija poezije Element.

Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi “Ulazak” predstavljaju primer stišane lirike i magijskog verizma. Nove pesme Živorada Nedeljkovića postepeno i promišljeno, u nizu upečatljivih slika, oblikuju neke od najuzbudljivjih izraza novije srpske lirike. Lirski subjekt nastoji da razume do poslednjih detalja vlastiti svet, zbog čega pesnik o njemu peva sa zanimanjem i naklonošću.

Kao u kakvoj pesničkoj arheologiji svakodnevice, Nedeljković pred nas izvodi ne samo bogat i potisnut unutrašnji svet modernih junaka već i nijanse, prelive i zanemarene i marginalizovane oblike moderne egzistencije. U tim izdvojenim i vanredno uobličenim prizorima stihovi u knjizi “Ulazak” prizivaju primere zaboravljenog i nesvakidašnjeg smisla.

Ranijih godina Arhipelag je objavio dve pesničke knjige Živorada Nedeljkovića, “Ovaj svet” i “Talas”. Za “Ovaj svet” Nedeljković je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu godine, dok je za “Talas” dobio Nagradu „Vasko Popa“ za najbolju pesničku knjigu godine.

Pesme Živorada Nedeljkovića su zastupljene u svim važnijim antologijama savremene srpske poezije i prevedene su na više evropskih jezika.

Podelite sa prijateljima:
Share