UK Parobrod: promocija romana Nebojše Milenkovića

Beogradska promocija romana Savršen antitalenat za sreću (Akademska knjiga, 2021) Nebojše Milenkovića, istoričara umetnosti, pisca i građanskog aktviste iz Novog Sada, održaće se u sredu, 8. decembra od 19 časova u UK Parobrod.

Parobrod

O ovom erotsko-psihološkom trileru govoriće: Dragan Velikić, pisac, Dragana Bošković Kovačević, urednica za književnost Radio Beograda 2, Marko Oljača, sociolog i autor. Razgovor moderira urednica književnog programa u Parobrodu Katarina Lazić.

Milenkovićeve junakinje i junaci – uzneseni uzvišenošću erotskog i uplašeni banalnošću svakodnevnog – zaviruju u sopstvene propuštene živote. Slavna glumica Sonja Kovač, suočena s muževljevim neverstvom, istinski  živi samo u pozorištu, a glumi izvan njega, dok ne uleti u opasnu vezu… Njen suprug, Igor Basarić, pisac tiražnog romana, Famozni biciklista, frustriran nedobijanjem Ninove nagrade, u stvaralačkoj  krizi (ne)pisanja, čezne za oslobađajućim seksom, bez komplikacija. Slobodoumna devojka, Ana Marija razapeta između dva grada (Sarajeva i Beograda) ne osećajući nijedan sasvim kao svoj, (ne)promišljeno ulazi u veze sa oženjenim muškarcima, kako bi preživela… i još par likova koji bi želeli da budu Neko drugi…

Povezujući pucnje sa krova hotela Holidej In, kojima počinje opsada Sarajeva, sa hicima iz atentata na premijera Zorana Đinđića, Nebojša Milenković napisao je knjigu o nama i našem vremenu. O ratnom Sarajevu jednako koliko i o postpetooktobarskom Beogradu i Srbiji, zaglibljenim u vlastitim nedoslednostima. Stvarne ličnosti poput reditelja Harisa Pašovića, glumice Jasne Diklić, muzičara Davorina Popovića ili psihoterapeuta Ljubomira Erića, uz muzičku podlogu ikona rok i pop-kulture  naroda i narodnosti zemlje koje više nema: Kemala Montena, Indexa, Milana Mladenovića, Vlade Divljana, Goribora… artefakti su koji dodatno pojačavaju istorijsko-psihološku uverljivost romana Savršen antitalenat za sreću.

Nebojša Milenković

Nebojša Milenković (Niš,1971) Objavio pet zbirki poezije, knjigu priča O Harmsu i drugim demonima, istorijsko-umetničku studiju Zvezda i njena senka, umetničke monografije o Slavku Matkoviću, Balintu Sombatiju, Vladimiru Kopiclu, Vujici Rešinu Tuciću, Slobodanu Šijanu, Božidaru Mandiću i Porodici bistrih potoka te Iliji Šoškiću (sa Z. Erićem). U Akademskoj knjizi, pre ovog, objavio i roman Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici 2019. 

Podelite sa prijateljima:
Share