UGRUŠAK zbirka pesama Srđana Sekulića

Kao rezultat neumorne potrage za izvrsnošću, izdavačka kuća Arete objavila je poetsku zbirku Ugrušak Srđana Sekulića, jedne od najvećih nada poezije regiona.

UGRUŠAK zbirka

Čitanje Srđanove  poezije donosi mirise božurova i žitnih polja, ukus orijentalnih poslastica i budi sećanja na detinjstvo.

Istovremeno modernim i tradicionalnim stihom, Srđan ostvaruje primarni zadatak umetnosti – ukazuje na lepotu u raznolikosti i prenosi poruku jedinstva i mira. Kolaž predela i identiteta prisutan u njegovoj poeziji proteže se od raskošnih boja orijenta do pitomih vojvođanskih ravnica.

Lakoća sa kojom Srđan prelazi iz jednog u drugi kulturni prostor svedoči o tome da je jedina vlast koja u ovoj zbirci vlada – poezija, ujediniteljska i isceljujuća.

O vrednosti stvaralaštva Srđana Sekulića

„Srđan Sekulić je pokrajina u pokrajini. Prozaist, knjižar, vedro lice regionalnog književnog života u posljednjih nekoliko godina, ali prije svega ostalog, pjesnik. Godinama sređujući svoj nesređeni identitet, jer čim je identitet, mora da je nesređen – i svoje supostojanje na nekoliko mijesta istovremeno, ali ponajprije na rodnom Kosovu i u izbjegličkoj Vojvodini, te život s drugima i s njihovim identitetima, Srđan Sekulić stvara vrlo raskošan i bogat okvir svome svijetu. Takvoga u nas gotovo da i nije bilo. Namjeren da bude pjesnik i kroničar sviju njih svojih, Srđan taj okvir ispunjava nekim boljim i ljudskijim smislom. Lijepa, iskupljujuća poezija.“ Miljenko Jergović

Konkurs za dodelu književne nagrade MAK DIZDAR

„U poslednjih nekoliko godina, malo osetljiviji i pronicljiviji ljudi u srpskoj javnosti, postali su svesni da je Beograd višestruko duže bio deo iste države s Damaskom, negoli sa Zagrebom ili Ljubljanom. Takva svest, međutim, u književnosti skoro da nije imala svoju paradigmu. ‘Ugruškom’ Srđan Sekulić savremenoj srpskoj poeziji otvara ogledalo orijenta. Sekulićev prvenac ‘Kavalov jek’ objavljen je u Sarajevu uz recepciju nesvakidašnje intenzivnu i snažnu za postjugoslovenski pesnički debi. Tipičan poznavalac lokalnih književnih prilika mogao je nakon ‘Kavalovog’ jeka dvojako prognozirati Sekulićev pesnički progres; ili razvija istu poetiku u Sarajevu ili u Beogradu potencira drugu poetiku. Sekulić je pravi pesnik upravo zato što razvija istu poetiku, a njen rezultat objavljuje u Beogradu. Uostalom, banalno je, ali je tačno, Damask je bliži Beogradu nego Sarajevu.“ Muharem Bazdulj

Podelite sa prijateljima:
Share