Uglješi Šajtincu uručena Evropska nagrada za književnost

Beograd, 19. novembra 2014. – Uglješi Šajtincu sinoć je uručena Evropska nagrada za književnost na svečanoj ceremoniji koja je održana u Koncert Noblu u Briselu.

Ugljesa Sajtinac Sasvim skromni darovi

Evropska nagrada za književnost dodeljena je Uglješi Šajtincu za roman “Sasvim skromni darovi”. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga, Uglješa Šajtinac je dobio Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.

Evropsku nagradu za književnost Uglješi Šajtincu uručio je Tibor Navračič, komesar Evropske unije zadužen za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport i tom prilokom je rekao:

„Veoma sam zadovoljan što smo u prilici da odamo priznanje ovim izuzetnim piscima za njihove knjige. Evropska nagrada za književnost je sjajan način da se slavi bogatstvo kreativnosti i raznolikosti koje evropska kultura može da ponudi. Iznad svega, ova nagrada pokazuje moć reči da prevaziđe granice.“

Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 37 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska). Svake godine Evropsku nagradu za književnost dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja. Od srpskih pisaca Evropsku nagradu za književnost do sada je dobila Jelena Lengold za knjigu priča “Vašarski mađioničar” 2011. godine. Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.

Pored Uglješe Šajtinca, ovogodišnji dobitnici Evropske nagrade za književnost su Ben Bluši (Albanija), Milen Ruskov (Bugarska), Jan Nemec (Češka), Makis Citas (Grčka), Odni Ejr (Island), Janis Jonevs (Litvanija), Armin Ohri (Lihtenštajn), Pjer Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Crna Gora), Marente de Mor (Holandija), Birgul Orguz (Turska) i Evi Vajld (Velika Britanija).

Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 eura. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike.

Arhipelag je nedavno objavio treće štampano izdanje romana “Sasvim skromni darovi”, kao i elektronsko izdanje ovog romana. Pre pola godine roman “Sasvim skromni darovi” objavljen je i na bugarskom jeziku, a za izdanje ovog romana trenutno su zainteresovani izdavači iz pet evropskih zemalja, saopštio je Arhipelag.

“Sasvim skromni darovi” su izuzetan epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Odavno nismo imali roman u kome se s tolikom snagom, energijom i autentičnom emocijom govori o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. Napisan kao roman o Banatu i Njujorku, ovaj porodični roman kroz sudbinska iskušenja pripadnika jedne obične porodice na uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena. Uglješa Šajtinac, jedan od vodećih pisaca u novoj generaciji savremene srpske književnosti, autor čuvene drame “Hadersfild”, napisao je potresnu i provokativnu hroniku naših dana, knjigu u čijim pismima sa autentičnom snagom progovara poslednja decenija naših života.

Arhipelag, ekskluzivni izdavač knjiga Uglješe Šajtinca, upravo je objavio novu knjigu priča ovog autora “Banatorijum”.

Podelite sa prijateljima:
Share