U Velikoj Britaniji zatvoreno više od 100 biblioteka

biblioteka-1

Prema poslednjem istraživanju, broj biblioteka u Velikoj Britaniji u protekloj godini pao je sa 4023 na 3917 – što znači da je u ovoj državi zatvoreno više od 100 biblioteka.

Nestanak biblioteka se podudara sa finansijskim rezovima koje je Vlada Velike Britanije primenila u ovom sektoru protekle godine. Međutim, u istraživanju se postavlja pitanje da li je zatvaranje biblioteka isključivo rezultat smanjenja finansija ili je taj gubitak i u vezi sa rastućom popularnošću elektronskih knjiga.

Nasuprot zatvaranju, u Velikoj Britaniji su dve obnovljene biblioteke ponovo počele sa radom a nekoliko sasvim novih je prvi put otvoreno.

Razne su stvari koje ljudi očekuju od biliboteka, a obaveza kako zaposlenih, tako i nadležnih, je da osluškuju potrebe građana i izlaze im u susret proširenjem svojih usluga, a to je najpre digitalni pristup i šira upotreba novih tehnologija, zaključak je ovog istraživanja.

Romantizam i viktorijansko doba na internetu

Beležnica-Vilijam Blejk-2
Iz “Beležnice” Vilijama Blejka

Nešto ranije, 16. maja 2014. godine, Britanska biblioteka postavila je na interent više od hiljadu svojih najvrednijih književnih izvora iz romantizma i viktorijanskog doba.

Tako su svima postale lako dostupne beleške Vilijama Blejka, ili pisma Čarlsa Dikensa i Džejn Ostin.

Među 1200 rukopisa koliko sadrži vebsajt, pažnju privlače rana verzija drame “Važno je zvati se Ernest” Oskara Vajlda, beležnica sa crtežima i nacrtima pesama Vilijama Blejka, ili najraniji tekstovi sestara Bronte.

Šta se još od britanskog književnog blaga našlo na internetu, pogledajte >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share