U POTRAZI ZA ZVEZDOM – Lenka Brodecka (prikaz)

U potrazi za zvezdom

U potrazi za zvezdom naziv je ilustrovanog romana češke književnice Lenke Brodecke koji je 2018. godine preveden na srpski i objavljen u izdanju IK Propolis Books. Predivne ilustracije koje prate roman uradila je Tereza Ščerbova.

Lenka Brodecka je književnica i urednica. Piše knjige za decu i drame za Češki radio. Živi u Brnu. Njen roman U potrazi za zvezdom, na srpski je prevela Marija Ilić.

Prema rečima izdavača, U potrazi za zvezdom je avanturistička krimi-bajka o zločinu i ljubavi. Na tragu kriminalističkih romana, ali sa jasno istaknutom težnjom autorke da naraciju učini razumljivom deci, ova knjiga odiše lakoćom i kod čitaoca budi radoznalost. Prelistavajući stranice, napetost raste, a misterija koja obavija čitavu radnju podstiče nas da i sami pokušamo da odgonetnemo ko je glavni zločinac.

Radnja romana odvija se u kraljevstvu iza sedam gora, pre sedam vekova. Kraljevina Sjajne Zvezde kojom vlada kralj Vaclav, sa svojom kćeri Princezom, nije bilo kakvo kraljevstvo. To je idilična zemlja, bez nasilja u kojoj su vladali mir i red. Iz Kraljevine Sjajne Zvezde su nestali svi zločinci nakon pada meteora koji ih je pretvorio u kamenje.

Ipak, da bi se celo kraljevstvo pretvorilo u idealno društvo, neko je morao da podnese žrtvu. Naime, meteor koji je čuvao mir i red, pojavio se onda kada je kraljica Jana, žena kralja Vaclava, izgubila život. Ona je jedne noći, vraćajući se kući, poginula i njena duša se preselila u meteor ili Sjajnu Zvezdu. Zvezda je dugo bila čuvana od tuđih pogleda, a pristup su joj imali samo kralj i Princeza.

Kada je kralj primetio da je Zvezda nestala, počinje radnja romana. To je značilo i da je kraljevstvu pretila najezda nasilnika i zlikovaca koji su dugo bili u Đavoljem klancu. Nestanak Zvezde, značio je buđenje zla. A to niko u kraljevini nije želeo. Izuzev nekih…

U potrazi za zvezdom

Lenka Brodecka nas vodi kroz razotkrivanje misterija: od smrti papagaja, preko povratka zločinaca, otkrivanja ko je dobar i pravi prijatelj kraljevine, a ko licemer i lažov, do skidanja maske glavnih junaka. Povorka likova koje srećemo u klasičnim bajkama čine radnju romana živopisnom. Dok većina likova ima svoje ime, ćerka kralja Vaclava se zove baš Princeza, a dvorska luda, koja zauzima posebno mesto u strukturi romana, zove se do samog kraja romana, Luda. Ovim postupkom depersonalizacije, u kome glavni likovi zapravo nemaju svoje lično ime, autorka je na određen način dopustila čitaocima da se lako identifikuju sa njima, jer svako može da ostane bez najvrednije stvari u životu, ali i da se usprotivi pasivnosti u koju je gurnut položajem ili ulogom koja mu je nametnuta poreklom ili položajem. Da Princeza i Luda nisu učinili neočekivane korake, koji nose i neki rizik sa sobom, Sjajna Zvezda možda ne bi bila pronađena na vreme, a kraljevina bi nestala pred udarom probuđenih zlikovaca.

Pročitajte i: KLINAC NORMALAC – od supergubitnika do superheroja

Pored kralja, Lude i Princeze na strani dobra, radnja prati grofa Švarca i Rudolfa zvanog Ljubičica, koji su od početka romana predstavljeni kao sumnjivi likovi na strani pritajenog zla. U naraciji Brodecka se služi postupkom prerušavanja. Ovaj postupak naročito je prisutan u liku Rudolfa, zlog strica. I dok je on fizički uzeo oblik žene, Grof Švarc, blizak prijatelj kralja kome je povereno rukovođenje Kraljevinom, predstavlja se kao neko drugi kako bi bio što bliže Sjajnoj Zvezdi koju bezuslovno voli. On se na kraju suočio sa krivicom i čiste savesti napustio ovaj svet. Čak i glavni junak romana Luda, zapravo je neko drugi. I tek kada skine svoj kostim, dobija i lično ime.

Pored Švarca i Rudolfa, astronom Sirijus, kuvar Papula, ceremonijal-majster, kuhinjski šegrt, čak i sluškinjica Ana, svi su se činili sumnjivim da su počinili zločin protiv Kraljevine Sjajne Zvezde. Princeza i Luda su uspeli da otkriju ko je uzeo Zvezdu, ali ubrzo su otkrili da i od lopova neko može da ukrade. Tako se krug proširio. Iako su neki zločinci platili životom za svoj zločin, neki su uspevali da kriju svoje pravo lice, sve dok nisu na kraju razotkriveni. Svi osumnjičeni i okrivljeni za krađu Sjajne Zvezde, imali su drugačije motive. Da li je to bila moć ili ljubav ili novac i slava – nedelo koje su ostavili iza sebe učinilo ih je zločincima i pretvorilo u kamenje.

Zanimljiv lik koji je Brodecka uvela oko sredine romana je Vera, Princezina tetka, koja je dugo živela u Indiji. Oslobođena svega što joj je nametnuto u društvu i porodici, pa i muža koji joj je bio predodređen, Vera uči Princezu da žena ima pravo na svoj izbor, i na odluke koje donosi. Njen optimizam, jezičke igre i humor predstavljaju kontrast surovoj i sivoj kraljevini, i čine se kao da dolaze iz drugog vremena. Povrh toga, ona je nežna i brižna, i naklonjena Princezi toliko da se ta dobrota ne treba dokazivati jer je očigledna.

Susrećemo se u romanu U potrazi za zvezdom sa raznim temama, ali među njima dominiraju prijateljstvo, ljubav, odanost i dostojanstvo. Kroz priču o potrazi za izgubljenim vrednostima, Brodecka nas podseća da svako dobro treba čuvati i negovati. Prijateljstvo koje prerasta u nešto više od naklonosti između Princeze i Lude potiče od međusobnog razumevanja. S druge strane, bezuslovno poverenje kralja prema grofu, otkriva se kao naivnost. Grof Švarc je zbog ljubavi prema kraljici preuzeo na sebe ulogu zlog savetnika. Njegova osećanja prema kraljici bila su iskrena, ali nakon njene smrti, Švarcovi moralni principi popuštaju i on postaje žrtva sopstvenih emocija. Ljubav ne može biti velika ako nosi sa sobom propast. Na kraju sujeta, želja za bogatstvom i moći kojoj su težili neki od likova, odveli su ih u propast. Kao pobednici ostali su oni koji svojim moralnim načelima nisu ugrožavali druge.

Možda će vas zanimati: BESMRTNO SRCE – priča o tajnama koje menjaju život

Propolis Books ovaj roman preporučuje svim uzrastima, a pogotovo deci od sedam do dvanaest godina. Priču ispričanu na ovaj način lako mogu da prihvate i stariji čitaoci. Stil kojim je napisana knjiga odiše svežinom, i podseća nas na vreme kada su se čitale priče za laku noć. U potrazi za zvezdom je roman-bajka u kome je dato klasično suočavanje dobra i zla. Međutim, ova priča nas ne navodi da posmatramo svet samo crno-belo. Nijanse koje su vidljive u postupcima likova, otvaraju nam mogućnosti u sagledavanju i ovog našeg sveta kroz različite perspektive, što jeste važno za razvijanje objektivne percepcije i mogućnosti kritičkog posmatranja dobra i zla.

Autorka: Branislava Ilić

Podelite sa prijateljima:
Share