U nepoznatoj sobi – roman Dejmona Galguta u izdanju Derete

Nedavno je u izdanju Derete objavljena knjiga U nepoznatoj sobi – roman južnoafričkog pisca Dejmona Galguta. Roman je sa engleskog prevela Jovana Sretenov. Roman U nepoznatoj sobi priča je o čežnji i osujećenoj strasti, besu i saosećajnosti, o transformativnoj moći putovanja… i posveta ljudskoj potrazi za ljubavlju. Knjiga predstavlja snažnu trodelnu meditaciju o odnosu između putovanja, ljubavi i rastrzanosti. Najuži izbor za Bukerovu nagradu.

U nepoznatoj sobi

Jedan mladić kreće na tri putovanja ‒ po Grčkoj, Indiji i Africi ‒ i na svakom stiče neočekivana iskustva, koja će mu promeniti život. Putuje s malo prtljaga, jednostavno. Za ljude koji putuju s njim i koje usput sreće ‒ uključujući i zgodnog, misterioznog neznanca, grupu bezbrižnih bekpekera i jednu ženu na ivici živaca ‒ on je Pratilac, Ljubavnik i Staratelj.

Nagoveštaji postaparthejdske moralne iscrpljenosti prožimaju sve tri povezane priče koje čine ovaj roman, dok se mladić grozničavo kreće s mesta na mesto, iz zemlje u zemlju, u stanju „akutne anksioznosti“. Ova putovanja, kroz spokoj divljine ili mahnitost na graničnim prelazima, završavaju se neočekivano, i bez obzira na saputnike, u suštini su usamljenička potraga za vlastitom svrhom.


Dejmon Galgut, južnoafrički pisac i dramaturg, rođen je 1963. u Pretoriji, u porodici jevrejskog porekla. Studirao je dramaturgiju na Univerzitetu u Kejptaunu, a svoj prvi roman, A Sinless Season (1982), napisao je kada mu je bilo sedamnaest godina. Posle zbirke kratkih priča, Small Circle of Beings (1988), objavljuje roman The Beautiful Screaming of Pigs (1991), a svetsku afirmaciju stiče romanom The Good Doctor (Dobri doktor, 2003), koji se iste godine našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu.

Naredne godine delo je ovenčano nagradom Commonwealth Writers Prize (za najbolju knjigu iz afričkog regiona), a potom i nagradom International IMPAC Dublin Literary Award 2005.

Nakon romana The Impostor (2008) i Arctic Summer (Arktičko leto, 2014), sa delom In a Strange Room (U nepoznatoj sobi, 2010) ponovo se našao u najužem izboru za Bukerovu nagradu, koja mu je konačno dodeljena 2021, za roman The Promise (Obećanje). Tako je postao treći južnoafrički pisac koji je dobio ovu prestižnu nagradu, nakon Nadin Gordimer i Dž. M. Kucija.

Galgut smatra da je kratka priča Roalda Dala „Svinja“ najviše uticala na njegovo pisanje.

„Predivna knjiga, izvanredno osmišljena i upečatljivo napisana, par excellence roman bez ijedne nevešto napisane reči.“

The Guardian
Podelite sa prijateljima:
Share