Trodnevna promocija putopisnih eseja Emanuela Rubena

Trodevnu promociju, povodom objavljivanja knjige putopisnih eseja „Uz Dunav” francuskog pisca Emanuela Rubena, od 9. do 11. maja organizuje izdavačka kuća Akademska knjiga u saradnji sa Francuskim institutom, a u okviru programskog luka Budućnost Evrope u sklopu programa „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”.

Trodnevna promocija

Trodnevna tribina „Književna plovidba Dunavom” povodom objavljivanja putopisnih eseja „Uz Dunav” francuskog pisca Emanuela Rubena u izdanju Akademske knjige, započeće potpisivanjem knjige i čitanjem odlomaka na francuskom jeziku 9. maja, od 17 do 18 časova, na Trgu slobode u Novom Sadu u okviru manifestacije Dan Evrope. Emanuel Ruben će biti na štandu Francuskog instituta gde će zainteresovani imati prilike da popričaju sa autorom, fotografišu se ili dobiju potpis.

Tribina Emanuela Rubena biće održana sutradan, 10. maja u 18 časova u Kulturnoj stanici „Svilara”, gde će sa Rubenom o knjizi „Uz Dunav” i njegovim putešestvijama razgovarati direktorka Akademske knjige Bora Babić, rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković, prevoditeljka knjiga Melita Logo-Milutinović i profesor francuske književnosti Pavle Sekeruš. Moderator programa će biti Vladimir Gvozden, dok će konsekutivna prevoditeljka biti Jelena Nikolić.

Trećeg dana – 11. maja u 17 časova, Novosađani i svi zainteresovani će imati priliku da čuju Emanuela Rubena u knjižari “Bulevar books” u Novom Sadu. Posetiocima promocije će biti zanimljivo slušati Rubena jer je najveći deo knjige „Uz Dunav” napisao dok je boravio u Novom Sadu zbog čega se u knjizi Novi Sad spominje čak 65 puta. On u toj knjizi otkriva manje poznati mozaik Jugoistočne Evrope i vodi nas kroz istoriju i kulturu naroda koji žive na tom prostoru.

Emanuel Ruben je jedan od retkih evropskih pisaca koji promoviše našu kulturu i književnost u svetu, a Novi Sad doživljava kao svoj grad. Akademska knjiga je 2017. godine objavila Rubenov roman „Snežna linija” koji je 2014. godine bio u najužem izboru za Gonkurovu nagradu. Putopisni eseji „Uz Dunav” doprinose boljem razumevanju i dijalogu različitih kultura. Tribina će biti posebno zanimljiva mladima/studentima, umetnicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, turističkim vodičima, ljubiteljima putovanja, Novog Sada, Srbije i Evrope, avanturistima i svim zainteresovanim ljubiteljima pisane reči Emanuela Rubena.

Za putopis „Uz Dunav” Emanuel Ruben dobio je nagrade: „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020).

Za Akademsku knjigu prevela s francuskog Melita Logo-Milutinović.

Podelite sa prijateljima:
Share