Trideset godina Kišove “Enciklopedije mrtvih”

Pisci_Danilo_Kiš_2
Foto: Danilo Kiš

Pred tragedijom istorije utočište se nalazi u ironiji i humoru. Zahvaljujući tome pisac ostaje u literaturi koja je oblast duha.

– Danilo Kiš –

“Enciklopedija mrtvih”, jedno od najvažnijih dela Danila Kiša, objavljena je pre tačno trideset godina.

Sačinjavajući zajedno sa knjigom “Grobnica za Borisa Davidoviča” novelistički ciklus u prozi Danila Kiša, “Enciklopedija mrtvih” oličava veliko finale jedne jedinstvene književne i životne avanture.

Prvo izdanje “Enciklopedije mrtvih” zajednički su objavili Globus iz Zagreba i Prosveta iz Beograda, kao desetu knjigu “Dela Danila Kiša”. Drugo izdanje “Enciklopedije mrtvih” objavila je Prosveta 1985. godine i od tada su na srpskom jeziku objavljene desetine izdanja ove knjige.

„Sve priče u ovoj knjizi u većoj ili manjoj meri u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“, napisao je Danilo Kiš u „Post scriptumu“ uz priče iz “Enciklopedije mrtvih”.

Za “Enciklopedija mrtvih” Kiš je dobio „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča.

Naslovnica_Enciklopedija_mrtvih_Kiš

Prvo strano izdanje “Enciklopedije mrtvih” objavljeno je 1985. godine na francuskom jeziku, u izdanju Galimara. Potom su usledila izdanja na holandskom, mađarskom, nemačkom, slovenačkom, španskom, portugalskom, italijanskom, švedskom, albanskom, engleskom, slovačkom, poljskom, turskom, hebrejskom, norveškom, grčkom, češkom, rumunskom, ukrajinskom, japanskom, makedonskom, bugarskom i kineskom. Na nekim od ovih jezika “Enciklopedija mrtvih” je u poslednjih trideset godina imala više izdanja, dok je na nekim od njih imala i više različitih prevoda.

U proteklih trideset godina “Enciklopedija mrtvih” postala je jedna od najčitanijih knjiga Danila Kiša. Ova knjiga se našla i u obaveznoj školskoj lektiri. “Enciklopedija mrtvih” je i jedno od najviše tumačenih Kišovh dela.

Govoreći da je “Enciklopedija mrtvih” „knjiga o ljubavi i smrti“ i „jedan potpuno metafizički koncept“, Danilo Kiš je polovinom osamdesetih godina u jednom intervjuu naglasio:

„Hteo sam da tu knjigu priča gradim kao celinu, da ne kažem kao roman u kojem bi pripovetke bile poglavlja.“

Poslednjih godina dela Danila Kiša, uključujući i knjigu “Enciklopedija mrtvih”, objavljuje Izdavačka kuća Arhipelag, koja je povodom trideset godina od prvog izdanja “Enciklopedije mrtvih” napravila izbor iz Kišovih poetičkih intervjua objavljenih u knjizi “Gorski talog iskustva”. Na taj način stvorena je mala poetička mapa, a možete je pročitati >> ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share