Tribina u KC Grad: “Jezik i kulturna politika”

fabrika knjiga-srbija_i_njen_jugU beogradskom Kulturnom centru Grad, 17. novembra od 20 časova održaće se književna tribina na temu “Jezik i kulturna politika”.

Koju ulogu jezik/akcenat/dijalekat igraju prilikom procenjivanja neke osobe? Kako je došlo do toga da se „južnjačkim dijalektima“ pripisuju i neke osobenosti koje nemaju veze sa jezikom, kao što su nizak kulturni ukus i opšta civilizacijska zaostalost? Zbog čega se zagrebački, novosadski ili splitski doživljavaju kao simpatični, a govori Niša, Vranja i Pirota kao smešni ili čak bizarni? Da li je u pitanju samo nadmenost centra spram periferije, ili tu ima i nečeg drugog? Poređenja radi, kakva je situacija u drugim zemljama?

Zbog čega je kampanja „Negujmo srpski jezik” izazvala tako burne reakcije? Čemu služi normiranje jezika? U kojim prilikama je poželjna upotreba standardnog/normiranog/književnog jezika? Da li postoje krajevi u Srbiji u kojima se govori nepravilno?

Bosanski ili bošnjački jezik? Šta je ispravno, i ko treba da odlučuje o tome?

Kakvi su stavovi struke o korišćenju ženskih gramatičkih oblika za nazive zanimanja kada ih obavljaju žene (psiholog ili psihološkinja, novinar ili novinarka, sudija ili sutkinja?)

Novembarska Gradska knjižnica govoriće o ovim temama, pokušati da bar malo razbistri konfuziju koja postoji u javnom prostoru, razreši i neke od sopstvenih nedoumica, kao i da ukaže na uvrežene stavove koji nemaju utemeljenja u lingvistici, ali se uprkos tome podstiču kroz obrazovni sistem i institucije.

Učestvuju: Tanja Petrović, autorka knjige „Srbija i njen Jug: ‘Južnjački dijalekti’ između jezika, kulture i politike“ (Fabrika knjiga, 2015), Jelena Filipović, profesorka sociolingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, Đorđe Božović, asistent na Katedri za Opštu lingvistiku na istom fakultetu, Dejan Ilić, urednik Izdavačke kuće Fabrike knjiga.

Urednici/moderatori su Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

Podelite sa prijateljima:
Share