Tribina EKOTOPIJA I UZBUDLJIVI GRADOVI

Interaktivna tribina inspirisana knjigom Uzbudljivi gradovi Grega Ričarda i Roberta Palmera biće održana u utorak 28. marta 2023. godine u 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad).

Uzbudljivi gradovi

U razgovoru učestvuju Violeta Đerković, dr Goran Tomka, dr Vladimir Đurđević, dr Lazar Jovanov, Zoran Hamović i moderatorka dr Biljana Jovanović Ilić.

U fokusu tribine jeste teorija ekogradova. Ona predlaže stvaranje ljudskih naselja zasnovanih na samoodrživoj strukturi i funkcionisanju prirodnog ekosistema koji je u simbiozi sa drugim ekosistemima. U gradovima po meri ekologije svi potrošeni resursi moraju biti obnovljivi, a proizvodnja otpada ne bi trebalo da pređe količinu koja se može asimilovati. Ekološke utopije nisu samo udaljene projekcije. One su tačke orijentacije, kompas koji može uticati na tok konkretnih odluka u pravcu budućeg održivog društva.

Ekološke utopije predstavljaju sintezu sposobnosti za imanentan doprinos ekološki odgovornoj budućnosti i ekološki održivom društvu. Razumevanje izazova koji su neodvojivi od klimatskih promena zahtevaju odgovarajuće mehanizme prilagođavanja i ublažavanja, podjednako referentnih sferi prirodnih, društvenih, humanističkih nauka. Korporativna društvena odgovornost postaje načelo, spiritus movens ljudskih prava.

Svedoci smo sve razornijih posledica klimatskih promena. Razumevanje izazova koje donose i kreiranje odgovarajućih mehanizama ublažavanja njihovog dejstva nije moguće bez konsultovanja prirodnih i društvenih nauka. Ekotopije nam mogu pomoći da „pratimo“ probleme životne sredine, pružiti inspiraciju za čistije društvo, omogućiti da zamislimo „virtuelnu realnost“ mogućeg ekološki stabilnog društva i otuda su opravdano sredstvo vizionarske slike bolje budućnosti.

Teorija ekogradova, uzbudljivih gradova, sugeriše ekotipove kulturnih predela, stvaranja ljudskih naselja zasnovanih na samoodrživoj strukturi i funkcionisanju kulturnog i prirodnog ekosistema u simbiozi. Interdisciplinarne perspektive alternativnog turizma, iz uglova političke ekonomije, kritičkih kulturnih studija i ekološke ekonomije, sadržaj su tribine.

Greg Ričards, Robert Palmer: UZBUDLJIVI GRADOVI

Kreativni menadžment i revitalizacija grada

Uzbudljivi gradovi

Svaki grad ima svoj ritam, svaki je po nečemu prepoznatljiv i jedinstven, svaki je na određeni način udoban za svoje žitelje i zbog nečega primamljiv za goste. Prepoznavanje preimućstava i građenje strategije na osnovu njih stvaraju imidž grada koji doprinosi sveopštem kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku. Kulturne manifestacije su jedan od efikasnih načina da grad izgradi svoj identitet i da se razvija. Autori ove knjige, stručnjaci u oblasti marketinga u kulturi Greg Ričards i Robert Palmer, analiziraju moguće načine na koje manifestacije kulture, poput festivala, izložbi i sajmova, pomažu gradovima da postanu prijatnija i poželjna mesta za život. Svoja zapažanja ilustruju iskustvima gradova koji su tokom protekle tri decenije nosili titulu „Evropska prestonica kulture”. Knjigu je sa engleskog prevela Jelica Bukvić, a objavila je IK Clio.

Podelite sa prijateljima:
Share