Tribina: Duge devedesete? Izaći iz lavirinta i ući u budućnost

Tribina pod nazivom “Duge devedesete? Izaći iz lavirinta i ući u budućnost”, biće održana danas, 30. juna u 19h, u prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, kao deo pratećeg programa izložbe Lavirint 90ih, koja je postavljena u istom prostoru.

Miljenko Dereta
Lavirint 90ih. Tito. Foto: Bojan Kovačević

Cilj tribine je da se postave mnogobrojna pitanja, između ostalih da li smo ikada izašli iz 90-ih, i šta je sve potrebno da se uradi u našim društvima kako bi se ta mračna dekada konačno završila; zašto smo pristali da budemo taoci 90ih; kako zajednički da izgradimo bolje, pravednije društvo za sve?

O tome će na tribini razgovarati umetnica Milica Tomić iz Instituta za savremenu umetnost u Gracu, Elma Hašimbegović, direktorka Historijskog muzeja BiH, Sarajevo, Dragan Markovina, istoričar i pisac (Mostar – Split), Tvrtko Jakovina, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Tanja Petrović, antropološkinja i lingvistkinja, iz Instituta za studije kulture i sećanja u Ljubljani.

Razgovor će moderirati istoričarka Dubravka Stojanović i filozof i književnik Igor Štiks, koji su, zajedno sa Dejanom Ubovićem, direktorom Kulturnog centra Grad, autori izložbe.

Izložba Lavirint 90ih je prvi korak dugoročne inicijative osnivanja regionalnog centra za pomirenje, obrazovanje i buduću saradnju „Muzej 90ih“ i ima za cilj pokretanje novog procesa sagledavanja decenije koja je promenila tokove života miliona ljudi na ovim prostorima (ali i globalno), a čije posledice osećamo i danas, možda više nego ikad. Lavirint 90ih plod je dvogodišnjih istraživanja, rada i saradnje pojedinaca, stručnjaka, aktivista i partnerskih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije. Izložbu autorski potpisuje tim koji čine Dubravka Stojanović, Igor Štiks i Dejan Ubović, a realizovana je uz pomoć Kulturnog centra GRAD. Izložbu su podržali National Endowment for Democracy, Ambasada Švajcarske u Srbiji, European Fund for the Balkans i Ambasada Švedske u Srbiji. Izložba će zvanično za posetioce biti otvorena do 14. jula 2023. u Prostoru Miljenko Dereta, Dobračina 55, od 14h do 20h i vikendom od 12h do 20h.

Podelite sa prijateljima:
Share