TOLSTOJ I TOLSTOJEVA: u Kanadi promovisana knjiga o Tolstoju i njegovoj ženi Sofiji

Reč je o kritičkom izdanju – zbirci do danas sačuvanih pisama koje je Tolstoj pisao tokom skoro pet decenija. On je ukupno napisao 10.000 pisama, od kojih je 840 bilo adresirano na ženu.

Knjiga “Tolstoj i Tolstojeva” (Tolstoy and Tolstaya) delo je profesora ruske književnosti na Katedri za savremene jezike Univerziteta Otava Andreja Donskova, koji se u Kanadu doselio iz Srbije sredinom šezdesetih godina 20. veka.

“Aktuelnost i vremenska neograničenost ove zbirke leži u činjenici da početak 21. veka sa svojim rastućim napetostima svedoči o obnovljenom i pojačanom interesovanju za delo i ličnost Lava Tolstoja kao pisca i filozofa, uključujući njegove društvene, estetske, verske i moralne poglede.

Tolstoj je predano želeo oslobađanje od zala svog vremena. On je bio ophrvan i posvećen pitanjima pravde, savesti, rata, revolucije i terorizma”, izjavio je za agenciju Beta Donskov.

Prema njegovim rečima, “Sve to imalo je odraza i u Tolstojevom književnom delu, a bilo je pojačano i stalnim kritičkim učešćem i uticajem njegove žene Sofije”.

“Te teme su instruktivne i aktuelne i u današnjem društvu”, dodao je Donskov.

Tolstoj i Sofija, 1902. Foto: www.nytimes.com
Tolstoj i Sofija, 1902. Foto: www.nytimes.com

Pisma koja je pisala Tolstojeva žena se broje na hiljade. Mnoga otkrivaju njene ideje o društvu (deca, obrazovanje, moralna i verska pitanja, pomoć žrtvama gladi), ali i o književnosti i literarnoj i kulturnoj atmosferi 19. veka (tadašnji savremeni ruski pisci, književna estetika).

Interesantni su i zapisi Sofije Andrejevne o stvarnim događajima u (bračnom) životu s Lavom Nikolajevičem. Neke od tih epizoda Tolstoj je uneo i u svoja književna dela.

Profesor Donskov zaključuje da se “može reći da veza između života pisca i njegovog kreativnog procesa nigde nije očiglednije iskazana nego u pismima. Pisma su pouzdaniji vodič od memoara koji se obično pišu u poznijoj životnoj dobi i pod uticajem kasnijih događaja”.

Među mnogobrojnim priznanjima koja su dodeljena Andreju Donskovu, izdvajaju se Puškinova medalja koju mu je dodelilo Međurodno udruženje profesora ruskog jezika i književnosti, kao i Tolstojeva medalja za izuzetan doprinos studijama o Tolstoju – Tolstojevog univerziteta u Moskvi.

Donskov je podsetio na veze Tolstoja i Srbije i da je pre 107 godina Lav Tolstoj postao dopisni član SANU. Unuci Lava Tolstoja, Ilija i Vladimir, emigrirali su u Srbiju posle Oktobarske revolucije. Ilija je došao u Beograd, a Vladimir u Novi Bečej. Tu su živeli do 1945.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share