Tolkin – život, delo, teorija i fandom: tribina u KC Grad

Ovogodišnji Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće u znaku velikog lingviste i pisca Džona R. R. Tolkina. Iako je preminuo pre pola veka, njegova dela protkana izuzetnom maštom, i danas fasciniraju ne samo čitaoce već i teoretičare književnosti, lingviste i publiciste. Povodom obeležavanja 50 godina od smrti Džona R. R. Tolkina, u četvrtak 6. jula od 18.15 časova u Kulturnom centru Grad biće organizovana tribina „Tolkin – život, delo, teorija i fandom“.

Tolkin
Dž. R. R. Tolkin. Izvor: Britanika

Na tribini će govoriti: dr Marko Vasić, poznati tolkinolog, koji je angažovan kao stručni saradnik na prevodima Tolkinovih knjiga; Jelena Vitezović, jedan od prevodilaca knjige „Svetovi Dž.R.R. Tolkina“ autora Džona Garta; dr Nataša Tučev profesor Angloameričke književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu, i Stormy Kele – član grupe DS Cosplay i strastveni ljubitelj Tolkinovog stvaralaštva. Moderator će biti Vlado Rukavina.

Među temama o kojima će biti reči, naći će se složeni Tolkinov književni postupak i način kako je gradio svet zasnovan na izuzetnom poznavanju lingvistike i mitologije. Razgovaraće se o inicijalnom prijemu Tolkinovih dela od strane stručne javnosti prilikom prvog objavljivanja. Biće reči i o doprinosu Tolkinovog stvaralaštva žanru fantastike, adaptacijama njegovih dela u druge medije, uticaju na popularnu kulturu, kao i o novim uvidima i perspektivama koje pruža knjiga „Svetovi Dž.R.R. Tolkina“.

Ulaz na tribinu „Tolkin – život, delo, teorija i fandom“ je slobodan, kao i na sve ostale programske celine IX Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“.

Festival organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo, zajedno sa partnerskim organizacijama – Klubom za kulturu i umetnost SKAZ i grupom DS Cosplay.

Podelite sa prijateljima:
Share