Tijana Katić dobitnica nagrade ĐURA ĐUKANOV 2023.

Žiri u sastavu Jovana Koprivica, Slađana Stamenković i Dragan Babić doneo je odluku da književnu nagradu „Đura Đukanov” za 2023. godinu, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Jovan Popović” iz Kikinde dobije Tijana Katić za rukopis zbirke priča Hod po ivici kruga.

Tijana Katić

Nagrada Đura Đukanov se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina.

Rukopis zbirke priča Hod po ivici kruga nudi sagledavanje i promišljanje jugoslovenske i srpske kulture i društva iz perspektive mlađe generacije, kroz razmatranja nasleđenog i potrage za sopstvenim mestom, kako u široj zajednici, tako i u sopstvenom mikrokosmosu. Potcrtavajući motiv kruga da označi cikličnost istorije i kulture, ali i ljudske prirode, autorka preispituje pregršt tema poput tumačenja stvarnosti, transformacije moderne porodice, osnivanja i održavanja različitih prijateljskih i romantičnih odnosa, koji trpe pod zahtevnim uticajem modernog kapitalizma, ali i sazrevanja i suočavanja sa ličnim željama, postupcima i odlukama.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju domaće književnosti i popularne kulture, autorka uspostavlja sponu između proslavljenih stubova literarne, filmske i muzičke umetnosti XX veka i novih, mladih glasova savremene kulture, te njihove jedinstvene perspektive, gledajući istovremeno u prošlost i budućnost, u svet i sebe.

Rukopis Tijane Katić pokazuje da se radi o perspektivnoj autorki, čiji se spisateljski dar može uspešno dalje razvijati i pružiti značajan doprinos novoj generaciji pisaca domaće proze – navodi se u saopštenju žirija.

Pored nagrađenog rukopisa, žiri pohvaljuje i rukopise Pukotine Bojane Tatić i Led i mašna Zorice Jošić, koje su ušle u uži krug ovog izbora.

Tijana Katić (Kragujevac, 1997), diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na smeru za statistiku, informatiku i kvantitativne finansije. Učestvovala u realizacijama projekata kao saradnik za marketing i moderator na panel diskusijama iz oblasti ekonomije. Bavi se pisanjem proze. Pohađala radionice kreativnog pisanja. Kratka priča Optička iluzija vida štampana u zborniku Službenog glasnika kao jedna od 15 najboljih pristiglih na konkurs za najbolju kratku priču 2020. godine. Živi, radi i stvara u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share