TIHA ZVERKA PODNEVA: Predstavljanje knjige Gojka Božovića

Tiha zverka podneva

U četvrtak, 13. februara, u 19 sati, u prostorijama Srpskog književnog društva biće održan razgovor povodom knjige Tiha zverka podneva Gojka Božovića, koju je nedavno objavila Izdavačak kuća Kontrast.

O knjizi razgovaraju: Milica Ćuković, Jelena Nidžović i Gojko Božović. Program uređuje i vodi: Mirjana Mitrović.

Nesporazumi se množe.
Oni su svuda oko nas.
Postaju naši bližnji.

Izabrane pesme i hronike Gojka Božovića, naslovljene Tiha zverka podneva, slikaju moderan svet tonovima kojima se slikaju kamen, more i drugi elementi. Etička pitanja, moć i nemoć govora, bes i meru, pesnik izražava prefinjenim jezikom i, kako je napisao Mihajlo Pantić, „stišanim govorom“.

Osim poezije (zbirke pesama Podzemni bioskop, Duša zveri, Pesme o stvarima, Arhipelag, Elementi, Obližnja božanstva i Mapa), Gojko Božović objavio je i knjige eseja o srpskoj poeziji. Biće predstavljena i nedavno objavljena knjiga eseja o srpskoj poeziji 19. i 20. veka Kraljevstva bez granica.

Božović je nagrađivan i za poeziju i za esejistiku. Prevođen je na više jezika, a knjige izabranih pesama objavljene su mu u Makedoniji, Bugarskoj, Rusiji i Hrvatskoj. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag i Beogradskog festivala evropske književnosti. Potpredsednik je Srpskog PEN centra.

Podelite sa prijateljima:
Share