Temat posvećen Jovanu Hristiću

Pisci_Jovan_hristic
Foto: Jovan Hristić. Izvor: Vreme.com

U novoj svesci Zbornika Matice srpske za književnost i jezik (1/2013) povodom osamdeset godina od rođenja Jovana Hristića, objavljena je serija tekstova o njegovoj poeziji, esejistici i pozorišnom radu.

Tekstovi objavljeni u ovom tematu, predstavljaju autorizovana saopštenja, nastala na osnovu razgovora o pesničkom, esejističkom, dramskom i pozorišnom radu Jovana Hristića,  koji je maja 2012. godine u okviru projekta “Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti XX veka: nacionalni i evropski kontekst” organizovao Institut za književnost i jezik u Beogradu.

Radove u tematu potpisuju J. Delić, M. Frajnd, S. Radojčić, D. Hamović, M. Avramović, B. Milin, I. Kronja.

Temat je otvorio tekst “Jovan Hristić i srpsko pjesništvo” Jovana Delića u kome autor pokušava da kontekstualizuje poeziju i književnu misao J. Hristića u srpskom pesništvu i njegovoj tradiciji. Ističući Hristićev eliotovski karakter, Delić uspostavlja i preispituje relacije prema klasicizmu (Sterija), romantizmu (Laza Kostić), parnasovcima (J. Dučić, M. Rakić, M. Bojić), avangardi (nadrealizam, D. Matić, S. Vinaver, R. Petrović, M. Nastasijević, M. Crnjanski) i posleratnom modernizmu (Z. Mišić, V. Popa, M. Pavlović, B. Miljković, I. V. Lalić), kao i prema tradiciji eseja (I. Sekulić).

Saša Radojčić u članku “Filozofski aspekti Hristićeve esejistike” razmatra filozofske aspekte eseja J. Hristića u tri ravni. Na prvoj se uočava prisustvo filozofskih tema u Hristićevim esejima, na drugoj se skiciraju obrisi filozofske pozicije koju je Hristić bio sklon da zastupa, dok se na trećoj razmatra Hristićemo određenje eseja iz “Oblika moderne književnosti”.

“Sećanje i zaborav u Hrisićevoj poeziji” tekst Dragana Hamovića, bavi se statusom korelativnih tema sećanja i zaborava, u rasponu od kulturnog pamćenja do čulnog sećanja.

Rad Marka Avramovića “Klasicistički elementi u poeziji Jovana Hristića” nastoji da prikaže prisustvo i razvoj klasicističkih elemenata u poeziji Jovana Hristića. Na početku teksta određuju se osnovne osobine klasicističke poezije, da bi se u nastavku pratili razvoj i uobličenje klasicističke poetike u Hristićevoj poeziji. Klasicistički elementi prate se počev od prve zbirke “Dnevnik o Ulisu”, preko knjige “Pesme 1952 – 1956” do “Aleksandrijske škole”. Rad prati transformativnost Hristićevog pesničkog opusa, pa se zato daje osvrt i na klasicističke elemente i u njegovim kasnim pesmama.

O drugim aspektima delovanja J. Hristića pisala je Marta Frajnd u tekstu “Jovan Hristić – dramski pisac, kritičar, prevodilac, urednik – Evropljanin kao i Boško Milin u tekstu “Jovan Hristić – pozorišni kritičar i profesor pozorišne kritike”.

Temat zatvara informativni prilog pod nazivom “Pred bibliotekom Jovana Hristića” Ivane Kronje koja navodi i analizira sadržaj kolekcije knjiga Jovana Hristića, popisujući njegovu bogatu ličnu biblioteku i na taj način ispisujući portret svog poočima.

Nova sveska Zbornika Matice srpske u kojoj je objavljen temat, kao i druge studije, članci i ogledi, dostupna je za preuzimanje na linku >>

Podelite sa prijateljima:
Share

One Comment on “Temat posvećen Jovanu Hristiću”

Comments are closed.