“Tajna nemuštog jezika” – najbolji roman za decu i mlade 2014.

naslovna-tajna-nemuštog-jezika-ivana-nešić

Nagrada Rade Obrenović koju dodeljuju Zmajeve dečje igre za najbolji roman namenjen deci i mladima, pripala je ove godine Ivani Nešić za knjigu “Tajna nemuštog jezika” u izdanju Kreativnog centra.

Na konkurs za ovu nagradu prispelo je dvanaest romana za decu i mlade, a žiri je radio u sastavu Snežana Šarančić Čutura (predsednik), Melanija Rimar i Ivana Mijić (članovi). U obrazloženju žirija se o nagrađenom delu, između ostalog, kaže:

“Roman Ivane Nešić pisan vešto, klasično epskim širokim manirom, okom za efektnost detalja, vrckavost malih ironijski obojenih deonica, balansiranje duhovitog i dramatičnog, daje čitaocu i priču, i likove, i ideju koji osvajaju. (…) Avantura u koju se upuštaju i autorka, svi njeni junaci, pa i čitaoci, u osnovi donosi jedno narativno uzbudljivo, a idejno mudro doživljavanje folklorne tradicije kao otvorenog prostora, modernog i intrigantnog igrališta savremenog romana za decu.”

Roman “Tajna nemuštog jezika” usledio je kao nastavak romana prvenca Ivane Nešić – “Zelenbabini darovi”.

“Tajna nemuštog jezika” je u osnovi priča o prožimanju magijskog i ljudskog sveta i novim avanturama dečaka Mike i kornjače Pauna. Nakon susreta sa Zelenbabom, Mika je mislio da ga više ništa ne može iznenaditi, ali kada od Pauna bude dobio na dar nemušti jezik, otkriće da se grdno prevario…

Inspiraciju za ovu knjigu autorka je našla u narodnoj priči “Nemušti jezik”, a svojom interpretacijom ove narodne priče ona je istražila šta može da se desi kada neko dobije fantastični, neželjeni poklon.

Oba romana Ivane Nešić ilustrovao je Tihomir Čelanović.

Nagrada Zmajevih dečijih igara biće dodeljena Ivani Nešić 5. decembra 2014. u sedištu Zmajevih dečjih igara u Novom Sadu.

 

Podelite sa prijateljima:
Share